Пирати отели швајцарски брод: Међу отетим и држављан БиХ и Хрватске

N1
Пирати отели швајцарски брод: Међу отетим и држављан БиХ и Хрватске

Амбасаде Босне и Херцеговине у Берну и Каиру активно раде са властима Швајцарске, Нигерије и швајцарском компанијом “Массоел” на рјешавању отмице 12 чланова брода компаније “Massoel” у Нигерији међу којима се налази и држављанин Босне и Херцеговине, али и држављанин Хрватске.

Дипломатски представници Босне и Херцеговине су упознати са свим детаљима овог случаја, укључујући и идентитет отетог држављанина Босне и Херцеговине, али због комплексности ситуације не желе излазити у јавност с тим подацима.

Како је речено за Н1 у току дана би се требало знати више детаља о овом случају. Према доступним информацијама швајцарска компанија “Массоел” је на терен послала посебно обучен тим преговарача који би требао брзо и ефикасно ријешити ову ситуацију.

“То компанија очито покушава ријешити на један, рецимо то тако, тихи начин, а такве се ситуације тако најчешће и рјешавају”, рекао је за Н1 Хрватска Невен Мелван, главни секретар Синдиката помораца Хрватске те је додао је да се отмице и “класично” пиратство у посљедње вријеме нису често догађале, а сад се догодило и то је помало необично.

Агенције су јавиле да су нигеријски гусари отели 12 чланова посаде швајцарског теретног брода, међу којима је и бх. држављанин.

Швајцарска бродарска компанија Массоел потврдила је напад на свој теретни брод Гларус у нигеријским водама. Брод је превозио пшеницу од Лагоса до Порт Харцоурта.

Према АФП-у, гусари су се успјели дугим љествама и пререзали жицу на палуби те су уништили већи дио комуникацијске опреме на броду и отели 12 чланова посаде.

Нигеријска агенција за поморску управу и сигурност (НМАСА) објавила је, а пренио је ББЦ, да су седмеро талаца Филипинци, по један из Хрватске, Словеније, БиХ, Украјине и Румуније, те да се још увијек сматрају несталима.

Из швајцарске компанија навели су да су обавијестили обитељи отетих те да сурађују с властима и стручњацима, како би се осигурало брзо и сигурно ослобађање талаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана