Пет ствари које показују да су САД земља трећег свијета

Rolling Stone
Пет ствари које показују да су САД земља трећег свијета

Чланак објављен у магазину „Ролинг стоун" пореди САД са земљама трећег свијета и скреће пажњу на то да озбиљно заостају за развијеним земљама по питању образовања, здравства, насиља и многих других ствари.

Иако су Сједињене Америчке Државе једно од најбогатијих друштава у историји човчанства, оне и даље увелико заостају за другим развијеним земљама када су у питању бројни важни показатељи људског развоја – кључни фактори попут начина на који се образују дјеца, како се држава односи према затвореницима, како брине о болеснима...

У појединим случајевима САД се налазе у тоталном понору, знатно испод појединих земаља на које се са презиром гледа јер припадају „трећем свету", пише Шон Мекелви за "Ролинг стоун".

1. Законодавство

Правосудни систем у Америци сасвим сигуно има својх мана, као и системи у другим земљама, али мало ко схвата колико је заправо лош у поређењу са правосуђима у остатку свијета. Међународни центар за испитивање затвора процијењује да у затвору заврши 716 особа на 100.000 грађана свих година. Ово је знатно горе од Русије (484 затвореника), Кине (121 затвореник) и Ирана (284 затвореника).

Једина земља која затвара више особа јесте Сјеверна Кореја. САД су такође једина земља која спроводи смртну казну.

Више од два и по милиона америчке дјеце има једног родитеља иза решетака. Невјероватних 60 одсто затвореника служи казну због ненасилног кривичног деијла, а многи су у затворима због дијела повезаних са дрогом.

2. Насиље изазвано оружјем

Америка је на првом месту у развијеном свету по броју убистава ватреним оружјем, а разлика је огромна. Судећи по подацима Уједињених нација, САД имају 20 пута више убистава ватреним оружјем у поређењу са просјеком развијених земаља.

Стопа убистава је толико велика да је скоро двапут већа од оне у Ираку, а више од половине најсмртоноснијих масовних пуцњава у посљедњих 50 година у свијету забиљежено је у САД, где чак 73 одсто убица до свог оружја долази легалним путем.

Градови попут Детроита и Њу Орлеанса без икаквих проблема могу да се такмиче са неким од најопаснијих градова Латинске Америке.

3. Здравство

Студија спроведена 2013. године у многих државама у САД показала је да је животни вијек краћи него у Алжиру, Никарагви или Бангладешу. САД су једина развијена земља на свијету која запосленима не гарантује здравствену његу. Америка је такође јединствена по томе што дозвољава да десетине хиљада сиромашних људи губи живот зато што немају здравствено осигурање.

4. Образовање

САД су једна од три нације на свијету која не гарантује плаћено породиљско, док су друге двије Папуа Нова Гвинеја и Свазиленд. Ово значи да многе сиромашне мајке морају да бирају између подизања сопствене дјеце и посла.

Образовни систем САД такође је препун расних проблема попут чињенице да се школе финансирају на локалном умјесто на националном нивоу. То значи да школе које похађају сиромашни црни ученици добијају знатно мање средстава него оне у које иду имућнији бијели ученици.

Школе су данас расно подјељеније него што су то биле седамдесетих година прошлог вијека.

5. Инфраструктура

Инфраструктура Сједињених Америчких Држава полако се мрви и очајнички јој је потребна поправка. У једној студији је процијењено да инфраструктурном систему треба 3,6 трилиона долара инвестиција у наредних 6 година. Развој подземне жељезнице на Другој авенији у Њујорку одложен је почетком Другог свјетског рата и није завршен до данас.

Скоро 45 одсто Американаца нема приступ јавном транспорту, а многа постројења за процесуирање отпадних вода стара су више од пола вијека, док су у Детроиту поједина постројења подигнута средином 19. вијека, а скоро 66.405 мостова у САД проглашено је за структурно небезбједне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана