Peri: Satelit pokazuje da su Ukrajinci srušili avion

Srna
Peri: Satelit pokazuje da su Ukrajinci srušili avion

VAŠINGTON - Snimci koje je napravio američki satelit pokazuju da je ukrajinska vojska oborila malezijski avion - tvrdi poznati američki publicista i analitičar Robert Peri.

On  nije otkrio svoj izvor iz američke obavještajne službe, međutim, tvrdi  da je riječ o "pouzdanom izvoru", od koga je i ranije dobijao istinite informacije u sličnim slučajevima - prenose portali.

Boing "777" kompanije "Malezija erlajnz", koji je letio na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur srušio se 17. jula na istoku Ukrajine.

U avionu se nalazilo 298 putnika i članova posade, od kojih niko nije preživio.

Ukrajinske vlasti optužile su proruske borce na istoku Ukrajine da su srušile avion raketom koju su, navodno, dobili iz Rusije.

SAD i jedan broj zapadnih zemlja podržao je tu teoriju i prozvao Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina kao odgovorone za tragediju.

Ruska vojska je objavila satelitski snimak koji pokazuje let malezijskog aviona prije pada,  uz napomenu da je avion letio 14 kilometara izvan koridora.

Takođe, na snimku je pokazan i vojni avion, za koji Rusi tvrde da pripada Ukrajini, kako leti na istoj visini sa "boingom", na udaljenosti od tri do pet kilometara neposerno prije pada "boinga".

Pokazani su i položaji ukrajinskih raketa "Buk" taj dan u oblasti obaranja aviona.

Ruska vojska je pozvala SAD da i one pokažu svoje satelistke snimke, uz napomenu da je američki satelit u vrijeme pada aviona osmatrao taj dio Ukrajine.

Kijev i dalje tvrdi da njihovi avioni taj dan nisu letili te da nisu imali "bukove" raspoređene na području pada "boinga".

Putin: Neophodan pritisak Zapada na Kijev

 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Moskva iskoristiti svoj uticaj na proruske snage na istoku Ukrajine, ali i da Zapad mora da izvrši pritisak na Kijev da bi se okončala neprijateljstva.

Putin je pozvao zapadne sile da se ne miješaju u unutrašnje poslove Rusije i rekao da je potrebno preduzeti korake radi jačanja vojnih sposobnosti Rusije zbog poteza Sjevernoatlantske alijanse i radi zaštite ekonomije od "spoljnih prijetnji".

"Dobijamo pozive da iskoristimo svoj uticaj na separatiste sa jugoistoka Ukrajine. Mi ćemo, naravno, učiniti sve što moižemo, ali to nije ni izbliza dovoljno", rekao je ruski predsjednik na početku sastanka sa šefovima odbrambenih i bezbjednosnih službi.

Putin je rekao da u ovom trenutku "nema vojne prijetnje niti prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu" Rusije.

"To garantuje strateška ravnoteža u svijetu", napomenuo je ruski predsjednik i dodao da Rusija "striktno poštuje norme međunarodnog prava i obaveze prema svojim partnerima", prenio je Itar-tas.

Putin je rekao da se nada da će ostale zemlje uzeti u obzir nacionalne interese Rusije i da će sporna pitanja rješavati u zakonskim okvirima.

Dokazi sa MH17 su izmanipulisani"

Dokazi na mjestu gdje se srušio malezijski putnički avion su kontaminirani i manipulisani u ogromnim razmjerama, izjavio je australijski premijer Toni Ebot.

On je sve što se dogodilo sa dokazima nazvao "zataškavanjem".

Ebot, čija je vlada sastavila predlog rezlucije koju je Savjet bezbjednosti UN juče usvojio, a kojom se zahtjeva omogućavanje potpunog pristupa mjestu nesreće koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, priznao je da je postignut napredak, ali je istakao da ima još dosta posla.

"Pred nama je još dug, dug put. Poslije zločina dolazi zatškavanje. Ono što smo do sada vidjeli je manipulisanje dokazima industrijskih razmjjera. To se mora prekinuti", kazao je Ebot.

Proruske snage, koje optužuju za obaranje aviona, konačno su ispunile zahtjeve gwevne međunarodne zajednice i predali tijela žrtava i crne kutije međunarodnim istražiteljima.

"Ljudi su šetali po mjestu nesreće od početka i nismo vidjeli samo razne pojedince kako nasumično lutaju tuda i kupe ostake, već smo vidjeli i tešku mašineriju. Na najnovijim snimcima mjesto nesreće više lični na gradilište. I to je neprihvatljivo", dodao je Ebot.

Ebot je proteklih dana bio naročito kritički raspoložen prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog toga što nije intervenisao, ali sada je priznao da on izgleda reaguje poslije snažnog međunarodnog pritiska.

"Ja sam prije 24 sata rekao da je predsjednik Putin rekao sve prave stvari. Zatim sam kazao da ostaje da se vidi da li će ispuniti ono šo je obećao. I moram priznati da je do sada radio ono što je govorio. Odajem mu priznanje zbog toga što je tokom posqednja 24 sata držao riječ", istakao je australijski premijer, prenio je AFP.

SB UN je juče usvojio rezoluciju kojom se osuđuju postupci koji su 17. jula doveli do pada "Boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur i pogibije svih 298 putnika i članova posade.

Rezolucijom se zahtjeva hitan prekid svih borbenih dejstava u području avionske nesreće i obezbjeđivanje neometanog pristupa istražitelja ostacima kako bi mogli da sprovedu temeljnu, nezavisnu istragu u skladu sa međunarodnim principima civilne avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana