Пери: Сателит показује да су Украјинци срушили авион

Срна
Пери: Сателит показује да су Украјинци срушили авион

ВАШИНГТОН - Снимци које је направио амерички сателит показују да је украјинска војска оборила малезијски авион - тврди познати амерички публициста и аналитичар Роберт Пери.

Он  није открио свој извор из америчке обавјештајне службе, међутим, тврди  да је ријеч о "поузданом извору", од кога је и раније добијао истините информације у сличним случајевима - преносе портали.

Боинг "777" компаније "Малезија ерлајнз", који је летио на релацији Амстердам - Куала Лумпур срушио се 17. јула на истоку Украјине.

У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде, од којих нико није преживио.

Украјинске власти оптужиле су проруске борце на истоку Украјине да су срушиле авион ракетом коју су, наводно, добили из Русије.

САД и један број западних земља подржао је ту теорију и прозвао Русију и руског предсједника Владимира Путина као одговороне за трагедију.

Руска војска је објавила сателитски снимак који показује лет малезијског авиона прије пада,  уз напомену да је авион летио 14 километара изван коридора.

Такође, на снимку је показан и војни авион, за који Руси тврде да припада Украјини, како лети на истој висини са "боингом", на удаљености од три до пет километара непосерно прије пада "боинга".

Показани су и положаји украјинских ракета "Бук" тај дан у области обарања авиона.

Руска војска је позвала САД да и оне покажу своје сателистке снимке, уз напомену да је амерички сателит у вријеме пада авиона осматрао тај дио Украјине.

Кијев и даље тврди да њихови авиони тај дан нису летили те да нису имали "букове" распоређене на подручју пада "боинга".

Путин: Неопходан притисак Запада на Кијев

 Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да ће Москва искористити свој утицај на проруске снаге на истоку Украјине, али и да Запад мора да изврши притисак на Кијев да би се окончала непријатељства.

Путин је позвао западне силе да се не мијешају у унутрашње послове Русије и рекао да је потребно предузети кораке ради јачања војних способности Русије због потеза Сјеверноатлантске алијансе и ради заштите економије од "спољних пријетњи".

"Добијамо позиве да искористимо свој утицај на сепаратисте са југоистока Украјине. Ми ћемо, наравно, учинити све што моижемо, али то није ни изблиза довољно", рекао је руски предсједник на почетку састанка са шефовима одбрамбених и безбједносних служби.

Путин је рекао да у овом тренутку "нема војне пријетње нити пријетњи суверенитету и територијалном интегритету" Русије.

"То гарантује стратешка равнотежа у свијету", напоменуо је руски предсједник и додао да Русија "стриктно поштује норме међународног права и обавезе према својим партнерима", пренио је Итар-тас.

Путин је рекао да се нада да ће остале земље узети у обзир националне интересе Русије и да ће спорна питања рјешавати у законским оквирима.

Докази са МХ17 су изманипулисани"

Докази на мjесту гдjе се срушио малезијски путнички авион су контаминирани и манипулисани у огромним размjерама, изјавио је аустралијски премијер Тони Ебот.

Он је све што се догодило са доказима назвао "заташкавањем".

Ебот, чија је влада саставила предлог резлуције коју је Савjет безбjедности УН јуче усвојио, а којом се захтjева омогућавање потпуног приступа мjесту несреће које се налази на територији под контролом проруских снага, признао је да је постигнут напредак, али је истакао да има још доста посла.

"Пред нама је још дуг, дуг пут. Послijе злочина долази затшкавање. Оно што смо до сада видjели је манипулисање доказима индустријских размjjера. То се мора прекинути", казао је Ебот.

Проруске снаге, које оптужују за обарање авиона, коначно су испуниле захтjеве гwевне међународне заједнице и предали тijела жртава и црне кутије међународним истражитељима.

"Људи су шетали по мjесту несреће од почетка и нисмо видjели само разне појединце како насумично лутају туда и купе остаке, већ смо видjели и тешку машинерију. На најновијим снимцима мjесто несреће више лични на градилиште. И то је неприхватљиво", додао је Ебот.

Ебот је протеклих дана био нарочито критички расположен према руском предсjеднику Владимиру Путину због тога што није интервенисао, али сада је признао да он изгледа реагује послijе снажног међународног притиска.

"Ја сам прijе 24 сата рекао да је предсjедник Путин рекао све праве ствари. Затим сам казао да остаје да се види да ли ће испунити оно шо је обећао. И морам признати да је до сада радио оно што је говорио. Одајем му признање због тога што је током посqедња 24 сата држао рijеч", истакао је аустралијски премијер, пренiо је АФП.

СБ УН је јуче усвојио резолуцију којом се осуђују поступци који су 17. јула довели до пада "Боинга 777" компаније "Малезија ерлајнз" на лету из Амстердама у Куала Лумпур и погибије свих 298 путника и чланова посаде.

Резолуцијом се захтjева хитан прекид свих борбених дејстава у подручју авионске несреће и обезбjеђивање неометаног приступа истражитеља остацима како би могли да спроведу темељну, независну истрагу у складу са међународним принципима цивилне авијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана