Пенсилванија: Потрага за војником у српској униформи који је пуцао на полицајце

Blic.rs
Пенсилванија: Потрага за војником у српској униформи који је пуцао на полицајце

Цијела полиција у Пенсилванији је данима у потјери за Ериком Фрејном (31) који је убио припадника Националне полиције Бриона Диксона (38) и ранио Алекса Дагласа (31). Фрејн је опсједнут биткама из Другог свјетског рата и источноевропском војском, а посебно српским, односно четничким униформама.

Сматра се да је опасан, можда наоружан пушком и калашњиковом. Школе у околини мјеста злочина данас не раде због потраге.

Потпуковник Џорџ Бивенс саопштио је данас да Фрејн "припада јединици за реконструкцију војних догађаја", која је фокусирана на источноевропске војске.  

"Обријао је главу са стране, а оставио дугачку косу на темену", додао је он.

Полиција описује Фрејна као доброг стрелца и умјетника преживљавања, који је киван на полицију и власти.

"Углавном се сам обучавао за преживљавање", рекао је Бивенс.

Јединица за војну симулацију којој Фрејн припада "Источни вук" има улогу чете војника источне Европе. Фреј звани "Вук" је љубав према српској униформи показао и на фотографијама које је поставио на свој Фејсбук профил, а да воли и српску традицију доказао је позирањем испред Храма Светог Саве у Београду. 

Према његовим ријечима, Фрејн је често мјењао посао и никада се није дуже задржао на једном положају. Припадао је групи људи који су симулирали војну историју и били опсједнути Источном Европом у време хладног рата.  

"Многи од тих људи би били спремни да оду толико далеко", објашњава он. "Они шију или набављају униформе и проучавају историју датог периода и упоредио бих то готово са реконструкцијом војних догађаја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана