Пелоси поново на челу Конгреса

Агенције
Пелоси поново на челу Конгреса

Вашингтон - Ненси Пелоси изабрана је за предсједавајућу Представничког дома америчког Конгреса, у коме су демократе преузеле контролу послије новембарских избора.

Засједање новог, 116. састава Конгреса означило је повратак подијељене власти у Вашингтону. Након што су републиканци двије године контролисали Бијелу кућу и оба дома Конгреса, демократе контролишу Представнички дом, док Републиканска странка и даље има већину у Сенату. То је резултат новембарских избора за Конгрес на којима су демократе оствариле велики успјех освојивши 235 мјеста од 435 у Представничком дому. Републиканци су добили два нова мјеста у Сенату и сада имају већину од 53:47.

Чланица Конгреса из Калифорније Ненси Пелоси (78) изабрана је за нову предсједавајућу Представничког дома, што је трећи најмоћнији положај у Вашингтону. То је уједно и њен повратак на позицију коју је држала од 2007. до 2011. Она је једина жена која је икад била на челној позицији Представничког дома и прва је особа у више од 60 година која се вратила на позицију пошто је њена партија изгубила и касније освојила већину.

- Немамо илузије да ће наш посао бити лак. Нити да ћемо се слагати. Али морамо се обавезати да поштујемо једни друге и да поштујемо истину - рекла је Ненси Пелоси пошто је изабрана за нову предсједавајућу.

Нова предсједавајућа Представничког дома истакла је да су Американци на конгресним изборима у новембру 2018. одабрали “систем контроле и равнотеже и заштиту демократије” и најавила агенду 116. сазива Конгреса.

- Заједно ћемо остварити амерички сан за сваку породицу, напредак за све заједнице, морамо бити пионири будућности. Морамо радити на јавном образовању, добро плаћеним пословима и сигурним пензијама. Радићемо на томе да се смање драстичне разлике у платама. Морамо да окончамо неправду и будемо шампиони средње класе јер је средња класа основица демократије  - поручила је Пелоси.

Нови Конгрес ће се одмах суочити са изазовом рјешавања дјелимичног затварања владе, које је у току. За сада, мало је назнака да ће се демократски лидеру у Дому и републикански лидери у Сенату сложити о плану трошења новца.

Поред тога, демократе у Дому се припремају да искористе свој нови статус кроз контролу комитета како би започеле истраге о акцијама администрације Доналда Трампа, укључујући и његове порезе на приходе, његову одлуку да отпусти секретара за правосуђе Џефа Сешнса и нову истрагу о везама између Трампа и руског предсједника Владимира Путина.

Трамп

Амерички предсједник Доналд Трамп честитао је Ненси Пелоси на избору за предсједавајућу Представничког дома америчког Конгреса, пошто се неочекивано појавио на прес-брифингу у Бијелој кући.

- То је веома, веома велико достигнуће и надам се да ћемо радити заједно и урадити пуно ствари - рекао је Трамп.

Он је навео да су инфраструктура, као и још много тога, теме на којима би двије стране могле да раде.

Нема пара за зид

Демократе у Представничком дому Конгреса САД усвојиле су план о наставку рада владе без издвајања финансијских средстава за зид који је амерички предсједник Доналд Трамп обећао да ће изградити на граници са Мексиком. Пакетом који су демократе усвојиле обухваћен је приједлог закона о привременом финансирању Министарства за унутрашњу безбједност на садашњем нивоу до 8. фебруара, док се настављају двостраначки разговори. Пакет је усвојен са 239 гласова према 192.

Демократе су усвојиле, са 241 гласом према 190, и одвојену мјеру о финансирању министарстава пољопривреде, унутрашњих послова и других, до 30. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана