Пећина у којој је било заробљено 12 дјечака постаје музеј

 Пећина у којој је било заробљено 12 дјечака постаје музеј 12.07.2018 12:10 | Танјуг

Бангкок - Пећина на сјеверу Тајланда, у којој је више од двије седмице била заробљена група од 12 дјечака са тренером, биће претворена у музеј, објавио је данас ББЦ.

Званичници спасилачке службе су саопштили да ће у музеју бити представљен начин на који се одвијала акција спашавања дјечака.

Они истичу да ће то бити главна атракција на Тајланду.

Пећина Тхам Луанг је једна од највећих пећина на Тајланду. Налази се у подножју планина у близини градића Мае Саи, у јеверној покрајини Цхианг Раи на граници с Мјанмаром.

То подручје је већим дијелом неразвијено са ограниченим туристичким понудама.

“Ова област ће постати живи музеј, гдје ће бити приказано како се операција спасавања одвијала. Биће постављена и интерактивна база података о акцији спасавања. То ће постати још једна велика атракција на Тајланду”, рекао је бивши гувернер и шеф мисије за спасавање Наронгсак Осотанакорн.

Премијер Тајланда Прајут Чан-оча истиче да је из предострожности неопходно примјенити безбједносне мјере због туриста, како у самој пећини, тако и ван ње.

Засад још није познато да ли ће музеј бити оперативан током цијеле године пошто су на Тајланду честе поплаве, углавном у периоду од јуна до октобра.

Истовремено, најмање двије компаније су заинтересоване да сниме филм о акцији спасавања јдечака и њиховог тренера.

Амерички студио “Пјур Фликс” је објавио да су њихови продуценти већ на Тајланду и да интервјуишу спасиоце.

Тајландска болница Чијанг Рај, у којој се опорављају 12 дјечака и њихов тренер који су спасени из пећине, објавила је јуче први снимак на коме се виде дјечаци у болничким креветима, разговарају са медицинском сестрама и држе два прста у знаку побједе.

Дјечаци су приказани у изолационој просторији са зеленим хируршким маскама.

Иза стакла стоје родитељи, од којих неки плачу.

Директор болнице изјавио је на конференцији за новинаре да су “сви снажни у уму и срцу”, пренијела је агенција АП.

Дјечаци и њихов тренер спасени су из поплављене пећине Там Луанг послије 17 дана проведених у њој. Акција спасавања трајала је три дана.

Они су изгубили на тежини, али су у добром стању, а љекари су саопштили да је група добро бринула о себи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица