Patrijarh sumnja da su svijeće uzrok požara

Agencije
Patrijarh sumnja da su svijeće uzrok požara

Njujork - Požar u kojem je na Vaskrs izgorjela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izazvale su neugašene svijeće, zvaničan je stav njujorških vatrogasaca, a patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sumnja da su svijeće uzrok vatrene stihije koja ja progutala svetinju na Menhetnu.

- Svijeće koje su još tinjale, čuvar je stavio u kutiju. Požar je posljedica nesrećnog slučaja - rekao je komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro.

Ranije je konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković potvrdila da požar u kojem je na Vaskrs izgorjela crkva u Njujorku nije podmetnut. Dodala je da je posredstvom ambasade Srbije u Vašingtonu upućena nota Stejt departmentu sa zahtjevom da se svi rezultati istrage uzroka požara u crkvi stave na uvid Konzulatu.

Međutim, prije zvanične izjave iz Njujorka o uzroku požara, patrijarh srpski Irinej je za srpske medije rekao da je najmanje moguće da se crkva zapalila od svijeća.

- Najmanje je moguće da se crkva zapalila od sveća jer bogosluženje je bilo završeno, vernici su otišli, a crkva je posle toga zaključana - rekao je patrijarh.

Ni pripadnici Srpske zajednice u Americi ne vjeruju u informaciju da su svijeće zapalile crkvu. Oni smatraju da je objavljivanje te vijesti mogući pokušaj da se crkvi uskrati novac od osiguranja.

- Sveće su bile uskladištene na kamenom podu, okružene kamenim zidovima, sa najbližim drvetom udaljenim četiri metra, i to na plafonu. Sveće nisu eksploziv i svima nama ovakva informacija zvuči neverovatno - kaže jedan od predstavnika srpske zajednice u Americi.

Pored zvanične informacije da su požar izazvale svijeće, štampa iznosi saznanja da je požar podmetnut.

Najnovije informacije medija su da je paljenje organizovao njujorški mafijaš albanskog porijekla Džon Alite. On navodno rukovodi zloglasnom bandom "Krvavi Albanci" iz Bronksa, a bio je član Gambino mafijaške porodice. Prije toga, mediji su iznosili tvrdnju da je požar namjerno podmetnut kao osveta zbog blokade kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. Osim crkve u Njujorku, na Vaskrs su gorjele i pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, a vatrogasne službe u Njujorku istražuju da li su ti požari povezani. Incident u Kanadi

Kanadska policija pronašla je juče i uhapsila muškarca koji je automobilom udario u srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava u Torontu, a zatim pobjegao gradskim prevozom. Muškarac je u pritvoru, a u toku je istraga okolnosti incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana