Патријарх сумња да су свијеће узрок пожара

Агенције
Патријарх сумња да су свијеће узрок пожара

Њујорк - Пожар у којем је на Васкрс изгорјела Саборна црква Светог Саве у Њујорку изазвале су неугашене свијеће, званичан је став њујоршких ватрогасаца, а патријарх Српске православне цркве Иринеј сумња да су свијеће узрок ватрене стихије која ја прогутала светињу на Менхетну.

- Свијеће које су још тињале, чувар је ставио у кутију. Пожар је посљедица несрећног случаја - рекао је комесар њујоршке ватрогасне службе Данијел Нигро.

Раније је конзул Србије у Њујорку Мирјана Живковић потврдила да пожар у којем је на Васкрс изгорјела црква у Њујорку није подметнут. Додала је да је посредством амбасаде Србије у Вашингтону упућена нота Стејт департменту са захтјевом да се сви резултати истраге узрока пожара у цркви ставе на увид Конзулату.

Међутим, прије званичне изјаве из Њујорка о узроку пожара, патријарх српски Иринеј је за српске медије рекао да је најмање могуће да се црква запалила од свијећа.

- Најмање је могуће да се црква запалила од свећа јер богослужење је било завршено, верници су отишли, а црква је после тога закључана - рекао је патријарх.

Ни припадници Српске заједнице у Америци не вјерују у информацију да су свијеће запалиле цркву. Они сматрају да је објављивање те вијести могући покушај да се цркви ускрати новац од осигурања.

- Свеће су биле ускладиштене на каменом поду, окружене каменим зидовима, са најближим дрветом удаљеним четири метра, и то на плафону. Свеће нису експлозив и свима нама оваква информација звучи невероватно - каже један од представника српске заједнице у Америци.

Поред званичне информације да су пожар изазвале свијеће, штампа износи сазнања да је пожар подметнут.

Најновије информације медија су да је паљење организовао њујоршки мафијаш албанског поријекла Џон Алите. Он наводно руководи злогласном бандом "Крвави Албанци" из Бронкса, а био је члан Гамбино мафијашке породице. Прије тога, медији су износили тврдњу да је пожар намјерно подметнут као освета због блокаде канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца. Осим цркве у Њујорку, на Васкрс су горјеле и православне цркве у Аустралији и Русији, а ватрогасне службе у Њујорку истражују да ли су ти пожари повезани. Инцидент у Канади

Канадска полиција пронашла је јуче и ухапсила мушкарца који је аутомобилом ударио у српску православну цркву Свети Сава у Торонту, а затим побјегао градским превозом. Мушкарац је у притвору, а у току је истрага околности инцидента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана