Paterson: Briselu poručiti da Britanija odlazi

Srna
Paterson: Briselu poručiti da Britanija odlazi

London - Britanija treba da obavijesti EU da namjerava da napusti ovaj blok, kako bi mogla da pregovara o novom aranžmanu uoči referenduma o članstvu 2017. godine, izjavio je Oven Paterson, bivši ministar u kabinetu premijera Dejvida Kamerona.

Kameron je obećao da će pregovarati o novim uslovima članstva Britanije u Uniji prije održavanja referenduma ukoliko pobijedi na opštim izborima u maju 2015. godine.

Paterson, koji je bio član britanskog kabineta četiri godine, do rekonstrukcije vlade prošlog ljeta, rekao je da Kameron treba da zasnuje predizbornu kampanju na obećanju da će formalno obavijestiti EU da Britanija želi da napusti evropski blok, piše "Tajms".

Paterson je rekao da Kameron treba da obeća da će se pozvati na Član 50 iz Lisabonskog sporazuma, koji se odnosi na uslove pod kojima članica može da napusti EU, kako bi Britanija imala jaču poziciju u pregovorima o novom aranžmanu.

"Ili će nam dati novi sporazum ili mi možemo da glasamo o istupanju na referendumu 2017. godine", rekao je Paterson "Tajmsu" i dodao da bi Unija, poslije ovakog poteza Londona, dobila dvije godine da sklopi novi sporazum sa Britanijom.

Ovi komentari pojačavaju pritisak na Kamerona, nakon što je drugi član njegove stranke koji je prešao u antievropsku Stranku za nezavisnost Velike Britanije /UKIP/ osvojio mandat u Parlamentu.

Mnogi investitori i neki veliki saveznici Londona strahuju da bi Britanija mogla da krene putem istupanja iz EU, jer bi Kameron mogao da postane još veći evroskeptik da bi otklonio prijetnju od UKIP-a.

Paterson, koji je bio Kameronov ministar za Sjevernu Irsku i ministar za zaštitu prirodne sredine, takođe je rekao da bi Britanija imala veći uticaj ako bi napustila političke strukture EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana