Патерсон: Бриселу поручити да Британија одлази

Срна
Патерсон: Бриселу поручити да Британија одлази

Лондон - Британија треба да обавијести ЕУ да намјерава да напусти овај блок, како би могла да преговара о новом аранжману уочи референдума о чланству 2017. године, изјавио је Овен Патерсон, бивши министар у кабинету премијера Дејвида Камерона.

Камерон је обећао да ће преговарати о новим условима чланства Британије у Унији прије одржавања референдума уколико побиједи на општим изборима у мају 2015. године.

Патерсон, који је био члан британског кабинета четири године, до реконструкције владе прошлог љета, рекао је да Камерон треба да заснује предизборну кампању на обећању да ће формално обавијестити ЕУ да Британија жели да напусти европски блок, пише "Тајмс".

Патерсон је рекао да Камерон треба да обећа да ће се позвати на Члан 50 из Лисабонског споразума, који се односи на услове под којима чланица може да напусти ЕУ, како би Британија имала јачу позицију у преговорима о новом аранжману.

"Или ће нам дати нови споразум или ми можемо да гласамо о иступању на референдуму 2017. године", рекао је Патерсон "Тајмсу" и додао да би Унија, послије оваког потеза Лондона, добила двије године да склопи нови споразум са Британијом.

Ови коментари појачавају притисак на Камерона, након што је други члан његове странке који је прешао у антиевропску Странку за независност Велике Британије /УКИП/ освојио мандат у Парламенту.

Многи инвеститори и неки велики савезници Лондона страхују да би Британија могла да крене путем иступања из ЕУ, јер би Камерон могао да постане још већи евроскептик да би отклонио пријетњу од УКИП-а.

Патерсон, који је био Камеронов министар за Сјеверну Ирску и министар за заштиту природне средине, такође је рекао да би Британија имала већи утицај ако би напустила политичке структуре ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана