Partnerkina moć iza kulisa

Agencije
Partnerkina moć iza kulisa

Atina - Aleksis Cipras opisan je već kao grčki Če Gevara, ali mnogi vjeruju da je pravi radikal novog grčkog premijera njegova partnerka Peristera Bacijana sa kojom živi 20 godina.

Bacijana, koja je majka njihove dvoje djece, ohrabrila je četrdesetogodišnjaka da uđe u politiku iako je on više bio za sport. Njih dvoje su zajedno studirali elektrotehniku kada ga je Bacijana ubijedila da se pridruži Mladim komunistima Grčke 1990. godine iako on dolazi iz srednje klase Grka.

Samo godinu kasnije oni su predvodili revolt u Atini protiv nepopularnih reformi obrazovanja. Novi premijer je namjerno čuvao svoju porodicu od javnosti dok je vodio Siriza partiju do pobjede na izborima održanim tokom vikenda. Međutim, mnogi vjeruju da Bacijana, za koju mnogi misle da ima jaku volju i koja ga je podržavala više od 20 godina, predstavlja veliku "moć iza kulisa".

Povreda koljena izbacila je Ciprasa iz sporta. To se upravo desilo kada je upoznao Peristeru, na studijama na Nacionalnom tehničkom univerzitetu u Atini. Njihovi prijatelji sa Univerziteta Patras kažu da je Peristera iskazivala prilično militarističko i dinamično ponašanje. Jednom prilikom je tužila svog profesora kada je pokušao da joj "minira" doktorsku tezu.

Ona takođe ne voli da provodi sate u šopingu i ne voli redovno da posjećuje frizera. Bacijana, koja je inženjer elektrotehnike, izbjegava medije i rijetko se pojavljivala zajedno sa Ciprasom u javnosti.

Oni žive u stanu u sedmospratnici u skromnom radničkom naselju Kipseli u Atini. Nekadašnji zaljubljenik u motore Cipras iskoristio je Zakon o zajedničkom životu, koji je na snazi od 2009. godine, tako da nije stupio u zvanični brak za Bacijanom.

On je neuobičajeni politički vođa koji se smatra istinskim čovjekom naroda, koji sam iznosi svoje smeće, vatreni je fudbalski navijač i uspavljuje svoja dva dječaka. Za njih četvoro sada će doći do promjena na koje se moraju navići.

Oni će svoj skromni dom zamijeniti za palatu grčkog premijera koja ima visoke stubove i veliki predulaz. Mediji ocjenjuju da bi to mogao biti kulturni šok za Ciprasa i njegovu porodicu.+++

Tomislav Nikolić odao poštu žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana