Partija rata u Ukrajini još postoji

Tanjug
Partija rata u Ukrajini još postoji

Moskva - Šef administracije Kremlja Sergej Ivanov rekao je da ukrajinski lideri počinju da shvataju da nikome ne treba rat, ali da je partija rata još jaka u toj zemlji.

"Mislim da ukrajinski predsjednik takođe počinje da shvata da mu ne treba rat sa gorkim krajem, do posljednjeg Ukrajinca. Sporazumi koje smo postigli omogućili su prestanak borbenih operacija, mada je mir još dosta lomljiv", rekao je on u intervjuu za list "Rasiskaja gazeta" u sutrašnjem broju.

"Partija rata u Ukrajini još postoji, još je veoma jaka ali se nadam da će pobjediti želja za mirom, jednostavno zdravim razumom", dodao je Ivanov, a prenijela agencija Itar-Tass.

Ista agencija prenijela je i da je ukrajinski predsjednik Petr Porošenko priznao postojanje partije rata u Ukrajini ali istakao da on pripada partiji mira.

"Učiniću sve da sprovedem mirovni plan (za istočnu Ukrajinu)", rekao je on danas u razgovoru za ukrajinske tv kanale.

"Odlaganje sporazuma EU sa Ukrajinom i na papiru"

Vlasti u Kremlju nadaju se da će dogovor o odlaganju implementacije Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije konačno biti potvrđen i na papiru, rekao je danas Sergej Ivanov, šef administracije Kremlja.

"Odlučeno je da implementacija Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU bude odložena za godinu dana, ali to je bio verbalni dogovor. Nadam se da će on biti potvrđen i na papiru", poručio je Ivanov.

Ivanov je podsjetio da se ukrajinska kriza razbuktala posto je bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič najavio da će potpisivanje sporazuma s EU biti odloženo, prenio je Itar-Tass.

"To je izazvalo proteste na Majdanu, koje su podržale zapadne zemlje. Rezultat je razvoj situacije u jugoistočnoj Ukrajini koja je prerasla u rat, građanski, kažnjenički rat, koji je odnio hiljade života", rekao je Ivanov.

"Ubistva na Majdanu, Krimu, masakr u Odesi, srušeni Boing, granatiranje ukrajinskih gradova, pa sve do nedavne, humanitarne katastrofe - sve su to karike istog lanca. A sada je postignut dogovor o odlaganju implementacije sporazuma s EU", zaključio je Ivanov.

"Imam jedno retoričko pitanje: Za šta ste se vi borili? Sve se završilo istom situacijom kakva je bila i krajem prošle godine i početkom ove, ali je izgubljeno na hiljade života, ljudi su raseljeni i mnogo su propatili", naglasio je Ivanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana