Парламентарци упозоравају - ОБА ради без надзора

Срна
Парламентарци упозоравају - ОБА ради без надзора

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац поставио је питање зашто на данашњој сједници овог дома на чијем су дневном реду извјештаји парламентарних комисија нема извјештаја о раду Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/.

Одговорио му је предсједавајући Представничког дома Младен Босић наводећи да није добијен извјештај ове комисије, иначе би и он био на дневном реду.


"Данас не знамо да ли има парламентарног надзора над Агенцијом", констатовао је Кошарац и додао да Комисија за надзор над радом ОБА ради у супротности са законом.

Истичући да ОБА није институција од секундарног значаја за БиХ, Кошарац је позвао Представнички дом да затражи извјештај наведене Комисије.

"Неозбиљно је да чекамо да Комисија достави извјештај, треба инсистирати да се достави извјештај", рекао је Кошарац.

Оцијенивши да Заједничка комисија не врши надзор над ОБА, а да Представнички дом не врши надзор над Комисијом, Дамир Арнаут из СББ-а закључио је да то значи да ОБА ради без надзора.

Према мишљењу посланика НДП-а Момчила Новаковића, нема препрека да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА редовно ради.

Подсјећајући да Комисија од прописаних 12 има 11 чланова, те вршиоца дужности предсједавајућег, Новаковић је рекао да му није јасно зашто се годину дана није састала.

"Ако је тако, хајдемо замијенити Комисију", позвао је Новаковић и оцијенио да надзор над ОБА није био бољи ни када је Комисија радила.

Према ријечима предсједавајуће Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Александре Пандуревић о значају Комисије најбоље говоре они који бојкотују њен рад, алудирајући на одлуку СНСД-а да њени представници након смјене Николе Шпирића са чела Комисије за надзор над ОБА не учествују у раду парламентарних радних тијела.

Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ подсјетио је да је он предложио реизбор чланова Комисије, а замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто објаснила је да друга два члана Колегијума овог дома, Босић и Шефик Џаферовић, нису дали сагласност да се о томе расправља.

Представнички дом Парламентарне скупштине претходно је обавио расправу о више законских приједлога који су на дневном реду сједнице.

У својим дискусијама посланици су се више бавили процедуралним питањима, посебно у комисијској фази, него суштином предложених закона, док о неким од закона није било заинтересованих за учешће у расправи.

У расправи о приједлогу закона о допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ, чији је предлагач Мирсад Ђонлагић из СББ-а, оцијењено је да се ради о области која је веома битна за будућност БиХ и да је овом питању потребно посветити потребну пажњу.

За наведени законски приједлог Уставноправна комисија Представничког дома оцијенила је да није усклађен са Уставом и правним системом БиХ.

Ђонлагић, између осталог, предлаже увођење ректорске конференције, избјегавање директног политичког утицаја на процес избора кадрова, као и на процес акредитације, инсистирајући на активнијој улози Министарства цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана