Pariz: Olandegzit i pendreci preko leđa

Tanjug
Pariz: Olandegzit i pendreci preko leđa

Pariz - Francuska policija upotrebila je suzavac protiv demonstranata u Parizu tokom marša protiv reformi i zakona o radu socijalističke vlade.

Privedeno je 38 demonstranata, od čega 27 uoči marša, a zabilježeni su i manji sukobi, prenijela je agencija AFP.

Na protestu se, prema navodima policije, okupilo između 14.000 i 15.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je 55.000, dok je policajaca bilo oko 2.500.

Sedam sindikata je iznijelo, kako su naveli, preliminarne rezultate ispitivanja javnog mnjenja u kom je učestvovalo 700.000 ljudi, od kojih je 92 odsto za povlačenje spornog zakona.

Lideri sindikata su, uoči razgovora sapremijerom Manuelom Valsom, poručili da ne žele da dođu u vladu samo na kafu.

Rojters prenosi da promjene zakona o radu omogućuju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje i poslodavcima daju odlučniju riječ u pregovorima o uslovima rada i zaradama.

Agencija navodi da je ovaj protest posljednji u nizu četvoromjesečnih sukoba koje francuski predsjednik Fransoa Oland ima sa sindikatima i koji su uneli podjele među vladajuće socijaliste, a rejting već nepopularnog Olanda spustili na najniži nivo deset mjeseci pred predsjedničke izbore.

Protest je organizovan dan pred susret francuskog premijera Manuela Valsa s liderima sindikata koji zagovaraju tvrdu liniju prema vlastima i traže od vlade da odbaci pojedine dijelove novog zakona.

Premijer Vals i predsjednik Oland tvrde da je zakon neophodan kako bi se Francuska izborila sa nezaposlenošću od deset odsto.

"Nadam se da nas ne zovu samo na kafu", rekao je novinarima vođa Opšte konfederacije rada Filip Martinez u vezi sa sutrašnjim sastankom u vladi.

Rojters navodi da su protestni marševi organizovani i u Marselju, Renu i drugim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana