Париз: Оландегзит и пендреци преко леђа

Танјуг
Париз: Оландегзит и пендреци преко леђа

Париз - Француска полиција употребила је сузавац против демонстраната у Паризу током марша против реформи и закона о раду социјалистичке владе.

Приведено је 38 демонстраната, од чега 27 уочи марша, а забиљежени су и мањи сукоби, пренијела је агенција АФП.

На протесту се, према наводима полиције, окупило између 14.000 и 15.000 људи, док организатори тврде да их је 55.000, док је полицајаца било око 2.500.

Седам синдиката је изнијело, како су навели, прелиминарне резултате испитивања јавног мњења у ком је учествовало 700.000 људи, од којих је 92 одсто за повлачење спорног закона.

Лидери синдиката су, уочи разговора сапремијером Мануелом Валсом, поручили да не желе да дођу у владу само на кафу.

Ројтерс преноси да промјене закона о раду омогућују лакше запошљавање, али и отпуштање и послодавцима дају одлучнију ријеч у преговорима о условима рада и зарадама.

Агенција наводи да је овај протест посљедњи у низу четворомјесечних сукоба које француски предсједник Франсоа Оланд има са синдикатима и који су унели подјеле међу владајуће социјалисте, а рејтинг већ непопуларног Оланда спустили на најнижи ниво десет мјесеци пред предсједничке изборе.

Протест је организован дан пред сусрет француског премијера Мануела Валса с лидерима синдиката који заговарају тврду линију према властима и траже од владе да одбаци поједине дијелове новог закона.

Премијер Валс и предсједник Оланд тврде да је закон неопходан како би се Француска изборила са незапосленошћу од десет одсто.

"Надам се да нас не зову само на кафу", рекао је новинарима вођа Опште конфедерације рада Филип Мартинез у вези са сутрашњим састанком у влади.

Ројтерс наводи да су протестни маршеви организовани и у Марсељу, Рену и другим градовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана