Papa: Sveštenici žude za uticajem

Tanjug
Papa: Sveštenici žude za uticajem

Vatikan - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja kritikovao je danas birokratiju Vatikana, navodeći da neki ljudi po svaku cijenu žude za uticajem.

 

Neki od njih žive dvostrukim životom i "pate od duhovnog alchajmera" zbog koga su zaboravili da bi trebalo da budu Božji ljudi, izjavio je papa.

Božićnu čestitku kardinalima, biskupima i sveštenicima papa Franja nije ispunio samo radosnim prazničnim pozdravima i dobrim željama.

On je, prije svega, podsjetio na 15 grehova kurije, za koje se nada da će biti "okajani i izliječeni u novoj godini", prenosi AP.

Papa je podsjetio na to kako "teror ogovaranja može hladnokrvno ubiti reputaciju naših kolega i braće", i da "razne klike mogu postati rak koji preti harmoniji tijela, ubiti ga i sagoreti u takozvanom prijateljskom požaru".

Poglavar Rimokatoličke crkve naglasio je da neki u Vatikanu "pate od patološke želje za uticajem" i da zbog toga teže ka moći po bilo koju cijenu, čak i ako to podrazumijeva klevetanje i diskreditovane drugih u javnosti.

Papa Franja, koji je prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve, prije nego što je izabran za papu nije radio u dominantno italijanskoj kuriji u Vatikanu, zamjerio je saradnicima zbog spletkarenja, karijerizma, birokratske moći i ogovaranija koje utiču na Svetu stolicu.

Kardinalima papin govor nije baš prijao, mlakim aplauzom su ispratili njegovo navođenje 15 grehova kurije, sve zajedno sa biblijskim fusnotama i preporukama.

Na kraju govora, papa je zatražio da se svi pomole "kako bi zarasle rane grehijova koje svi nosimo" i da bi Crkva i kurija postale zdravije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana