Папа Фрањо: Албанија земља мученика

Агенције
Папа Фрањо: Албанија земља мученика

Тирана - Папа Фрања је данас у Тирани осудио екстремистичко злоупотребу религије ради оправдавања насиља и казао да Албанија данас представља примјер вјерске хармоније.

Обраћајући се албанском предсједнику Бујару Нишанију, другим државним званичницима и дипломатском кору, папа је истакао да Албанија за свијет представља "надахњујући примјер" међуверске хармоније, показујући да је коегзистенција хришћана и муслимана не само могућа, већ и корисна за развој земље.

''То је посебно случај у овим временима у којима екстремистичке групе изопачују аутентични вјерски дух и гдје се вјерске разлике изобличују и инструментализују", додао је он на почетку једнодневне посјете Албанији.

"Нека се нико ме сматра божјим 'оклопом' док планира и спроводи дјела насиља и угњетавања", истакао је папа Фрања у свом говору у предсједничкој палати у Тирани.           

Предсједник Нишани је захвалио папи што је Албанија његова прва европска дестинација, оцијенивши да је папина посјета историјски догађај за све Албанце.

"Међу нама нема нетолеранције и екстремизма, већ узајамног поштовања преношеног из генерације у генерацију. Од атеистичке земље, претворили смо се у земљу вјерске слободе", додао је он.

Папа је, са своје стране, подсјетио на прогоне вјерника у Албанији, рекавши да је то "земља мученика" и, подсјећјајући на орла као национални симбол Албаније, додао:

"Не заборавите ваше ране, али их не освећујте. Идите напред, летећи на надама велике будућности".

То је прва папина појсета некој већински муслиманској земљи од како је почело насиље екстремиста Исламске државе над хришћанима у Ираку. 

Обезбјеђење је било неуобичајено јако, због извјештаја да би екстремисти обучени у Ираку и Сирији, који су се вратили у земљу, могли да планирају напад на поглавара Римокатоличке цркве.

Албанско Министарство унутрашњих послова обећало је "максималну безбједност", додајући да је распоређено 2.500 полицајаца и да су појачане патроле на граничним прелазима, пренијела је агенција АП.

Главни булевар у Тирани украшен је заставама Албаније и Ватикана, као и фотографијама 40 свештеника који су прогањани или погубљени пошто је Енвер Хоџа 1967. године прогласио Албанију првом атеистичком земљом на свијету.

У Тирани су постављени билборди с фотографијом насмијаног папе, с уздигнутом руком и поруком: "Поручцујем свим људима: могуће је радити заједно!".

Поводом посјете, продавци нуде посебне сувенире, а албанска пошта штампала је маркицу са сликом папе.

Ирачки амбасадор у Ватикану упозорио је да би 77-годишњи поглавар Римокатоличке цркве могао да се нађе у опасности од припадника Исламске државе, пошто је Света столица подржала америчке ваздушне нападе на циљеве џихадиста у Ираку, што је риједак изузетак у њеној мирољубивој политици решавања сукоба.

Ватикан је, међутим, поручио да ће задржати исте мјере безбједности као и приликом осталих посјета, током којих папа има обичај да се мијеша и поздравља с окупљеним народом.

Папа планира да крајем новембра појсети и Турску.

Папа Јован Павле Други је Албанију посјетио 1993. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана