Паника на крузеру због еболе

Агенције
Паника на крузеру због еболе

Далас - Крузер, који је испловио из Тексаса 12. октобра и којем су власти Белизеа и Мексика ускратиле дозволу да пристане због сумње да се на њему налази особа заражена еболом, вратиће се у полазну луку, саопштиле су јуче власти САД.

На броду се налази здравствени радник Тексашке презбитеријанске болнице у Даласу, у којој је лијечен први пацијент који је у САД преминуо од еболе, Томас Ерик Данкан.

Медицинска сестра, која се добровољно изоловала у својој кабини да би заштитила остале путнике на крузеру компаније "Карнивал Круз Лајнс", руковала је узорцима крви Данкана, који је преминуо од еболе 8. октобра.

Амерички званичници су хтјели да пребаце жену са брода на копно да би могли да је врате авионом у САД, али су власти Белизеа и Мексика одбиле да издају дозволу за пристајање брода, да би заштитили сопствене грађане од могућег ширења еболе.

Медицинска сестра до сада није показала никакве симптоме те смртоносне болести, иако је прошло 20 дана откад је руковала узорком крви, саопштила је Бијела кућа. Период инкубације еболе, иначе, износи 21 дан.

Тексашка презбитеријанска болница, гдје су се послије смрти Данкана од еболе чак двије медицинске сестре заразиле тим вирусом, објавила је нове прописе за своје запослене, који убудуће неће смјети да путују авионима, бродовима или возовима 21 дан након што су посљедњи пут боравили у просторији у којој се налази заражени пацијент.

Један амерички званичник је открио да је крузер пристао у Белизеу, али тамошње власти нису допустиле медицинској сестри да напусти брод да би могла да одлети авионом назад у САД.

Путници крузера су у петак обавијештени да се неће зауставити у мексичкој луци Косумел, како је било планирано, због "ситуације која је ван контроле особља крузера".

- Ово је први пут да се то десило, а одлучено је да се броду ускрати дозвола за пристајање, као превентивна мјера против ширења еболе - изјавио је управник лучких власти мексичке савезне државе Кинтана Ро.

Компанија "Карнивал Круз" нуди својим путницима као компензацију кредит од 200 долара који могу да потроше на броду, као и попуст од 50 одсто на будућа путовања која уплате код те компаније.

Америчка обалска стража добила је узорак крви од медицинске сестре у изолацији на броду, да би је тестирала на еболу. У саопштењу се наводи да је хеликоптер обалске страже на брод спустио корпу са намирницама, а узео узорак крви који им је доставила жена.

Обама тражи још новца

Предсједник САД Барак Обама спрема се да затражи од Конгреса додатна новчана средства у борби против еболе, јављају амерички медији, позивајући се на изворе у Бијелој кући и Конгресу. Обама би такав захтјев могао да упути идуће седмице, рекли су неименовани извори, који нису открили о коликој суми је ријеч. Портпарол Бијеле куће Џош Ернест рекао је у петак да Обама није још одлучио да ли су додатна средства неопходна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана