Пало повјерење грађана Русије Путину

Танјуг
Пало повјерење грађана Русије Путину

Москва - Повјерење грађана у предсједника Русије Владимира Путина је пало и налази се на најнижем нивоу у посљедњих 13 година, али подршка који му грађани дају је и даље велика, преко 60 одсто, резултати су истраживања руског центра за испитивање јавног мњења “Левада”.

Анкете су показале да је повјерење у руског предсједника пало на 33,4 одсто, и то је најлошији резултат од 2006. године, преноси Ројтерс.

Ови резултати не представљају тренутни проблем за Путина који је на изборима у марту прошле године обезбиједио нови шестогодишњи мандат, али би они могли охрабрити његове потенцијалне насљеднике да започну борбу за што бољу позицију.

Путинов укупни рејтинг, који се разликује од рејтинга повјерења, још увијек је висок и износи нешто преко 60 процената, и ко је и он нижи од свог врхунца од скоро 90 процента, а овакав тренд је повезан с падом прихода у руским домаћинствима и непопуларним владиним мјерама као што су подизање старосне границе за пензионисање и повећање пореза на додату вриједност, показало је истраживање.

Руси су Путину највише вјеровали у јулу 2015. године након што је Русија присајединила Крим 2014. године и тај резултат је износио 71 одсто, да би потом он пао на 55,3 одсто пред прошлогодишње предсједничке изборе и на 36,5 одсто на крају прошле године, подсјећа агенција.

Исто истраживање показало је да је Путин и даље политичар коме се највише вјерује у Русији, а иза њега су руски министар одбране Сергеј Шојгу са рејтингом од 13,7 одсто и министар иностраних послова Сергеј Лавров са 9,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана