Palmira bitka za čovječanstvo

Agencije
Palmira bitka za čovječanstvo

Očuvanje drevnog grada Palmire od uništenja ID-a je "bitka za čitavo čovječanstvo", naveo je kairski univerzitet Al Azhar, vodeći autoritet sunitskih muslimana.

Ekstremisti iz Islamske države, koji su ove nedjelje zauzeli čuveni antički grad Palmira u Siriji, ušli su u četvrtak u muzej toga grada, ali nisu uništili dragocjenosti u njemu.

"Zaštita te arheološke zone od uništenja i pljačke predstavlja bitku za čitavo čovječanstvo", navodi se u saopštenju džamije-univerziteta.

"Moramo da ujedinimo napore i zaštitimo jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku od džihadističkog uništenja", dodaje se u saopštenju, u kojem se poziva međunarodna zajednica da preduzme hitne mjere i spreči Islamsku državu da uništi spomenike Palmire.

Sunitski univerzitet je naveo da je uništavanje svjetske i kulturne baštine zabranjeno šerijatskim zakonom, kao i krađa antikviteta.

Prije rata u Siriji, hiljade turista svake godine je posjećivalo taj arheološki lokalitet duboko u pustinji, kog Sirijci zovu "Nevjesta pustinje".

Palmira je poznata po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala. Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana