Палмира битка за човjечанство

Агенције
Палмира битка за човjечанство

Очување древног града Палмире од уништења ИД-а је "битка за читаво човjечанство", навео је каирски универзитет Ал Азхар, водећи ауторитет сунитских муслимана.

Екстремисти из Исламске државе, који су ове недjеље заузели чувени антички град Палмира у Сирији, ушли су у четвртак у музеј тога града, али нису уништили драгоцjености у њему.

"Заштита те археолошке зоне од уништења и пљачке представља битку за читаво човjечанство", наводи се у саопштењу џамије-универзитета.

"Морамо да ујединимо напоре и заштитимо један од најзначајнијих археолошких налазишта на Блиском истоку од џихадистичког уништења", додаје се у саопштењу, у којем се позива међународна заједница да предузме хитне мjере и спречи Исламску државу да уништи споменике Палмире.

Сунитски универзитет је навео да је уништавање свjетске и културне баштине забрањено шеријатским законом, као и крађа антиквитета.

Прије рата у Сирији, хиљаде туриста сваке године је посјећивало тај археолошки локалитет дубоко у пустињи, ког Сиријци зову "Невјеста пустиње".

Палмира је позната по остацима из римског доба, а својевремено је привлачила хиљаде туриста својим стубовима и храмом бога Бала. Од почетка сиријског сукоба у марту 2011, пљачкаши краду предмете из музеја, док су оштећени остаци древних грађевина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана