Ово је десет најкорумпиранијих политичара свих времена

Агенције
Ово је десет најкорумпиранијих политичара свих времена

Корупција је искоришћавање јавних ресурса, моћи и позиције како би илегално напредовали, а иако многи то чине, ово је 'врх врхова' корумпираних политичара.

Они су посезали за државним новцем, али и примали и мито како би искористили свој положај и моћ на власти. Но, када се прочуло за корупцију, њихове диктатуре нису завршавале славно. Иако су покушали да утекну правди, већини корумпираних политичара то није успјело јер су сви на крају завршили на суду и затвору.

Ово су према америчком порталу LolWot најкорумпиранији политичари света:

Садам Хусеин

Садам Хусеин председавао је Ираком од 16. јула 1979. до 9. априла 2003. године, а само неколико сати прије америчке инвазије, наредио је Ирачкој централној банци да на његов лични рачун пребаци милијарду долара. Према истраживању америчког Сената, Хусеин је проневјерио око 21 милијарду долара из програма нафте за храну.

Слободан Милошевић

Милошевић је био предсједник Србије од 1989. до 1997, а послије предсједник Савезне Републике Југославије до 2000. године. Ухапшен је годину дана касније због корупције и злоупотребе моћи. Суду за ратне злочине УН-а у Хагу предат је под оптужбом за злочине почињене против човјечности и илегалне употребе 2,1 милијарди долара државног новца, али је преминуо прије него што је донесена пресуда.

Мобуту Сесе Секо

Предсједавао је Републиком Конго готово три деценије, од 1965. до 1997. године, а за вријеме његовог диктаторског режима Конго је 1971. године промјенио име у Заир.

Био је познат по непотизму и честим одласцима у куповину у Париз и то на државни рачун. На тај је начин Секо проневјерио између четири и 15 милијарди долара. Народ је током његове владавине претрпио високу инфлацију, прекомјерне дугове и девалвацију валуте. Војску је 1991. године искористио како би спречио промјене, односно да власт не дијели с челницима опозиције.

У мају 1997. године с власти су га избациле побуњене снаге. Умро је у Мароку.

Фердинанд Маркос

Током његове диктатуре од 1965. до 1986. године филипински дугови су порасли с један на 25 милијарди долара. Користио се офшор банковним рачунима како би државни новац пребацио на свој лични. Постоје извјештаји да је из државне ризнице украо од пет до 10 милијарди долара. Незаконито богатство стекао је преузимањем великих приватних компанија, владиним позајмицама пријатељима и митом приватних компанија. Умро је у егзилу на Хавајима 1989. године.

Спиро Егњу

С мјеста замјеника предсједника САД-а одступио је 1973. године, када је савезна порота почела с опсежном истрагом. На почетку је порицао оптужбе, али је касније у договору с Министарством правосуђа признао кривицу иако му није суђено због варање владе. Судија га је казнио с 10.000 долара и три године условног затвора, али је 1983. године био присиљен да плати држави Мериланд 268.482 долара мита које је примио

Мохамед Сухарто

Режим овога индонезијског предсједника који је владао од 1967. до 1998. године сматра се најкорумпиранијим у 20. вијеку. Он и његова породица контролисали су приватне компаније и фондације. Оставку на дужност поднио је након великих протеста грађана Индонезије.

Процјењује се да је Сухарто проневјерио између 15 и 35 милијарди долара током своје 32-годишње владавине.

Умро је 2008. због отказивања срца у 86. години, а двије године касније индонезијски Врховни суд објавио је да је преузео 307 милиона долара од једне фондације коју је утемељио Сухарто.

Ренди Дјук Канингем

Овај пилот ратне морнарице током Вијетнамског рата, био је члан републиканаца у америчком Сенату од 1991. до 2005. године, а признао је да је узео најмање 2,4 милиона долара мита као конгресмен. С тим је новцем купио вилу, стан, ролс-ројс и јахту. С дужности је одступио 2005. године, када је и признао кривицу, а годину касније осуђен је на осам година затвора те му је наложено да врати 1,8 милиона долара.

Из затвора је пуштен у јуну 2013. године.

Бад Дајер

Проглашен је кривим због узимања 300.000 долара из приватних компанија у замјену за четири милиона вредних државних уговора.

Био је члан републиканаца у Представничком дому од 1965. до 1970, послије чега је прешао у амерички Сенат гдје је био до 1981. године. Затим је постао благајник Пенсилваније.

Убио се на конференцији за новинаре 22. јануара 1987. године.

Алберто Фуџимори

Када је у јавност процурила вијест о његовој корумпираности, овај 90. предсједник Перуа отишао је у Јапан.

Осуђен је на 7,5 година затвора због проневјере, те још шест година због корупције и мита. Судило му се, такође, и због нарушавања људских права, убиства и отмице, због чега је осуђен на 25 година затвора.

Јапанци су одбијали да га изруче перуанским властима, али је он неочекивано отишао у Чиле, а њихов Врховни суд је Фуџиморија изручио Перу у септембру 2007. године.

Сани Абача

Овај први човјек Нигерије од 17. новембра 1993. до 8. јуна 1998. године, заједно са својом породицом украо је пет милијарди државних фунти. Умро је 1998. године у својој вили у Абуџи због изненадног срчаног удара, иако постоје непотврђени извјештаји да је отрован.

Америчко Министарство правосуђа прошле године је открило да је он са својом групом илегално "замрзнуо" 458 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана