Otvoreno pismo UN-a Obami

Tanjug
Otvoreno pismo UN-a Obami

Ženeva - Istražitelji UN pozvali su Baraka Obamu da ispuni principe za koje se SAD zalažu širom svijeta i objavi odavno završeni izvještaj o metodama ispitivanja CIA.

U otvorenom pismu iz Ženeve, sedam istražitelja i akademskih pravnih stručnjaka, navodi da bi objavljivanje izvještaja komiteta američkog Senata pozdravile žrtve torture svuda u svijetu, prenio je Rojters.

"Kao država koja javno ističe svoje uvjerenje da poštovanje istine prethodi poštovanju vladavine prava, i kao država koja često poziva na transparentnost i odgovornost u drugim državama, SAD moraju da se uzdignu i ispune standarde koje su postavile sebi i drugima", stoji u otvorenom pismu.

Komitet američkog Senata proveo je četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Džordža Buša mlađeg.

Izvještaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

"Žrtve torture i borci za ljudska prava širom zemlje biće ojačani ukoliko zauzmete snažan stav u podršci transparentnosti", navodi se u otvorenom pismu Obami.

"Nasuprot tome, ukoliko se povinujete zahtjevima CIA za nastavkom tajnosti po ovom pitanju, oni koji izbjegavaju odgovornost sigurno će zloupotrebiti to odluku kako bi ojačali svoju politiku u sopstvenim zemljama", dodaje se u pismu.

U sedmočlanom timu istražitelja su jedan Amerikanac i tri Latinoamerikanaca, koji rade na američkim univerzitetima, pokrivajući oblasti poput torture, proizvoljne egzekucije i slobode govora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana