Oтворено писмо УН-а Обами

Танјуг
Oтворено писмо УН-а Обами

Женева - Истражитељи УН позвали су Барака Обаму да испуни принципе за које се САД залажу широм свијета и објави одавно завршени извјештај о методама испитивања CIA.

У отвореном писму из Женеве, седам истражитеља и академских правних стручњака, наводи да би објављивање извjештаја комитета америчког Сената поздравиле жртве тортуре свуда у свијету, пренио је Ројтерс.

"Као држава која јавно истиче своје увјерење да поштовање истине претходи поштовању владавине права, и као држава која често позива на транспарентност и одговорност у другим државама, САД морају да се уздигну и испуне стандарде које су поставиле себи и другима", стоји у отвореном писму.

Комитет америчког Сената провео је четири године истражујући "вотербординг" (симулирано дављење) и друге контроверзне методе које је CIA користила током испитивања осумњичених за тероризам, за вријеме администрације бившег предсједника Џорџа Буша млађег.

Извјештај је у априлу био готов за објављивање, али то није учињено, углавном због приговора CIA.

"Жртве тортуре и борци за људска права широм земље биће ојачани уколико заузмете снажан став у подршци транспарентности", наводи се у отвореном писму Обами.

"Насупрот томе, уколико се повинујете захтјевима CIA за наставком тајности по овом питању, они који избјегавају одговорност сигурно ће злоупотребити то одлуку како би ојачали своју политику у сопственим земљама", додаје се у писму.

У седмочланом тиму истражитеља су један Американац и три Латиноамериканаца, који раде на америчким универзитетима, покривајући области попут тортуре, произвољне егзекуције и слободе говора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана