Otvorena birališta u Britaniji

Agencije
Otvorena birališta u Britaniji

London - Glasačka mjesta u Velikoj Britaniji, gdje se danas održavaju parlamentarni izbori, otvorena su jutros u sedam sati po lokalnom, odnosno osam po srednjeevropskom vremenu.

Analitičari ocjenjuju da su to najneizvjesniji parlamentarni izbori u Britaniji poslije više decenija, nakon predizborne kampanje koja je s pažnjom praćena u Evropi s obzirom na značaj ishoda glasanja za ostanak te zemlje u EU, a u kojoj su favoriti - konzervativci i laburisti - do posljednjeg dana bili “rame uz rame”.

Birališta se zatvaraju u 22 sata po lokalnom vremenu (23 po srednjeevropskom), ali će neizvjesnost u vezi sa ishodom vjerovatno potrajati danima.

Prema najnovijim anketama, čiji su rezultati objavljeni dan uoči glasanja, vladajuća Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona uživa podršku 33 odsto Britanaca, dok je 32 odsto ispitanika naklonjeno opozicionoj Laburističkoj stranci Eda Milibanda.

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije vjerovatno da će ijedna od dvije glavne stranke u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je posljednjih dana ublažila stav.

Kameron obećava Britancima da će zadržati zemlju “na putu ka svjetlijoj budućnosti”, dok se Miliband zalaže za “vladu koja će na prvo mjesto staviti radne ljude”, a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg nudi “stabilnost i pristojan životni standard”, prenosi Bi-Bi-Si.

AP predviđa da će Kameron, ako ne osvoji drugi premijerski mandat, skoro sigurno izgubiti i status lidera torijevaca.

Američka agencija navodi da bi, pošto Britanci biraju stranku i poslanike, ali ne biraju direktno šefa vlade, Miliband mogao da se nađe na čelu zemlje, iako je stidljiv i nerado se pojavljuje pred TV kamerama.

Izbori u Britaniji bi mogli biti i svojevrsni referendum o štednji, pošto je ekonomija uz pitanje da li ljudi smatraju da se kreću u dobrom pravcu brzo postala glavni fokus predizborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana