Отпуштени сви амерички амбасадори

Срна
Отпуштени сви амерички амбасадори

Вашингтон - Недуго након што је предсједник САД Доналд Трамп положио заклетву као 45. предсједник САД, отпустио је све амбасадоре које је именовала администрација бившег предсједника Барака Обаме, без припремљених замјена, пише "Индепендент".

Трамп захтијева да амбасадори у свим земљама свијета, које је поставио бивши предсједник, напусте своје канцелатије још данас и не оставља могућност за продужетак.


Његов транзициони тим саопштио је 23. децембра да неће бити изузетака и да ниједан амбасадор неће остати на функцији након дана инаугурације.

Ова наредба обухвата око 80 амбасадора широм свијета.

Отпуштање амбасадора није неуобичајена пракса нових предсједника, али је неуобичајено да нису објављена сва имена будућих амбасадора који ће наслиједити функције, што може да отежа односе САД са неким земљама, посебно са оним које имају "осјетљиве" односе са Америком.

Неке од тих земаља су Њемачка, Велика Британија, Канада, Кина, Индија, Јапан и Саудијска Арабија.

Међу неколико најављених именовања налази се Ники Хајли, која ће да замијени Саманту Пауер на позицији амбасадора у УН, адвокат Дејвид Фридман који је најављен као нови амбасадор у Израелу и гувернер Ајове Ники Хајлеј који ће бити амбасадор у Кини.

Прва супруга предсједника Ивана Трамп неколико пута изразила је жељу да постане амбасадор САД у Чешкој. Предсједник Чешке Републике Милош Земан подржао је ову иницијативу Трампове супруге.

Трамп је предузео и прве активности око припреме новог закона о здравстваној заштити о којем ће одлучивати амерички Конгрес.

Предсједник САД је именовао новог секретара одбране Џејмс Матиса и новог секретара унутрашње безбједности Џон Келија чије именовање треба да потврди Сенат, пише Ројтерс.

На интернет презентацији Бијеле куће предсједник је објавио да ће се стратегија САД о заштити животне средине промијенити.

Он истиче да жели да се ослободи регулативе која оптерећује енергетски сектор као што је Климатски план и правилних о водама у САД које је назвао непотребним и штетним.

Истовремено, предсједник САД није предложио никакву алтернативну стратегију на пољу заштите животне средине нити помиње проблем глобалног загријавања и климатских промјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана