Откупнине главни извор финансија за Ал-каиду

NYT
Откупнине главни извор финансија за Ал-каиду

Њујорк - Мрежа Ал-каида повећала је финансирање терористичких операција захваљујући добијању најмање 125 милиона долара од 2008. углавном на име откупнине од европских влада за ослобођење талаца, пише "New York Times".

Према истраживању објављеном у уторак, само у 2013. години тај износ је достигао 66 милиона долара, пренео је Франс прес писање листа.

Подсекретар у америчком министарству финансија Дејвид Коен рекао је 2012. да су Ал-каиду основали богати донатори, а да су "данас откупнине за киднаповане постали најзначајнији извор финансирања тероризма".

"Свака трансакција охрабрује наредну", рекао је он.

Према писању њујоршког дневника, Ал-каида је отворено признала изненадну срећу.

"Отимање талаца представља лак плијен, то могу да опишем као уносну трговину и драгоцјено благо", написао је лидер Ал-каиде на Арабијском полуострву Насер ал-Вухајши.

Према његовим ријечима, откупнина - која је у посљедњим случајевима износила око 10 милиона долара по једном киднапованом, представља и до половине његовог расположивог буџета.

"Њујорк тајмс" је објавио списак исплата компанија Швајцарске, Шпаније, Аустрије и Француске Ал-каиди исламског Магреба од 2008. у износу већем од 90 милиона долара.

Забиљежене су и двије исплате из неидентификованих извора.

Сомалијски побуњеници Шебаба добили су 5,1 милион долара од Шпаније, док је Ал-каида на Арабијском полуострву добила близу 30 милиона у двије транше - из Катара и Омана, и из непознатог извора.

АФП наводи да Аустрија, Француска, Њемачка, Италија и Швајцарска поричу да су икада платиле откупнине за таоце. Такође, и француска нуклеарна компанија "Арева" пориче плаћање откупнине.

Међутим, прошле године је некадашњи високорангирани обавјештајни функционер рекао француској новинској агенцији, захтијевајући анонимност, да "владе и компаније плаћају у скоро сваком случају".

"Увијек постоји откупнина или размјена неке врсте: новац, ослобађање затвореника, испоруке оружја", рекао је он.

САД и Велика Британија одбијају да плате за ослобађање киднапованих држављана, наводи "Њујорк тајмс", додајући да је само неколико њих спашено у војним акцијама или је побјегло.

Међутим, САД у неким случајевима преговарају, укључујући недавну размјену 5 талибана затворених у Гвантанаму за ухваћеног америчког војника Бовија Бергдала.

Бивша замјеница помоћника секретара за одбрану задужена за Африку и амбасадорка у Малију 2003, када је Њемачка платила прву откупнину, Вики Хадлстон рекла је да "Европљани треба да дају одговоре на многа питања".

"То је потпуно дволична политика. Они плате откупнине и онда поричу да су платили", рекла је она, додајући да је то опасно не само зато што развија терористички покрет, већ и зато што чини "све наше грађане подложним нападу".

АФП додаје да су лидери Групе 8 индустријски најразвијенијих земаља прошле године потписали споразум којим се одбацује исплата откупнина терористима, али да формална забрана није уведена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана