Otkriven tajni projekat britanskih obavještajaca?

Srna
Otkriven tajni projekat britanskih obavještajaca?

London - Hakerska grupa "Anonimus" saopštila je da posjeduje dokumente koji rasvjetljavaju aktivnosti londonske nevladine organizacije u okviru projekta "Integriti inicijativa", koji je London, navodno, koristio za miješanje u unutrašnje poslove evropskih zemalja.

U saopštenju grupe navodi se da je britanska Vlada osnovala tajnu službu velikih razmjera širom Evrope, u SAD i Kanadi, kako bi se miješala u unutrašnju politiku država u Evropi.


"Anonimus" u saopštenju na svojoj internet stranici piše da britanska nevladina organizacija tvrdi kako je njena zvanična misija "zaštita demokratije od dezinformacija".

Pozivajući se na "veliki broj" dokumenata koji su procurili, grupa "Anonimus" tvrdi da je "Integriti inicijativa", koja je pokrenuta u jesen 2015. godine kao mreža grupa u Evropi i Sjevernoj Americi, zapravo, projekat koji se finansira i kojim se upravlja iz Londona, putem "skrivenih kontakata britanskih ambasada".

Kao najbolji primjer aktivnosti grupe, organizacija navodi operaciju u Španiji, kojom je Pedro Banjos, poznat po proruskim simpatijama, spriječen da postane šef španske obavještajne agencije.

Prema dokumentima objavljenim na internet stranici, španska grupa koja je dio mreže pokrenula je u junu kampanju sa ciljem podsticanja medijske turbulencije i vršenja uticaja na političke stranke u Španiji da zatraže od španskog premijera Pedra Sančeza da ne imenuje Banjosa.

"Anonimus" tvrdi da britanska obavještajna služba može da izvrši slične operacije u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Holandiji, Litvaniji i Norveškoj.

"Sav posao odrađuje se u apsolutnoj tajnosti, preko sakrivenih kontakata britanskih ambasada, što izaziva dodatnu sumnju da Velika Britanija koristi vjerodostojan izgovor kako bi stvorila globalni sistem vršenja uticaja na informacije i miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana