Otišao je posljednji pravi Rokfeler, a gdje će blago

B92
Otišao je posljednji pravi Rokfeler, a gdje će blago

Milijarder, bankar i čuvar svoje dinastije, Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života.

Njegov djed bio je Džon D. Rokfeler, i u to vrijeme daleko najbogatiji čovjek svijeta, koji je osnovao Standard Oil u 19. vijeku "majku" Ekson mobajla i Ševrona. Bio je sin Džona D- Rokfelera Jr-a koji je izgradio Rokfelerov centar.

Dejvid je posljednji živi unuk prvog milijardera u SAD.

Nakon smrti braće i sestara je postao čuvar bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti. Svi drugi Rokfelerovi povezani su samo rođačkim vezama.

Dejvid je kao mali uživao u svim blagodetima porodičnog bogatstva. Umio je, navodno da se vozi rolere duž Pete avenije u pratnji limuzine, ako bi se on i njegovi prijatelji umorili. Bio je i veliki filantrop i ljubitelj umjetnosti.

Rokfeler je neizmjerno volio Njujork i igrao je veliku ulogu u oblikovanju grada kakav ga svijet danas poznaje. Bio je ključna figura u rješavanju fiskalnih problema u kojima se NY našao sredinom sedamdesetih.

Poznato prezime koje je nosio nikada mu nije odmoglo. Ali on se trudio da bude diskretan i odmjeren, tako je bar govorio.

Volio je i da putuje, a to je koristio za širenje poslovanja banke, ali i tihu diplomatiju. Mnogi su vrijeme provedeno u inostranstvu krivili za loše rezultate banke u SAD.

Iako porodica Rokfeler nije bila vlasnik više od pet odsto akcija banke Chase Manhattan, ona je za vrijeme Dejvida koji je banku vodio sedamdesetih bila poznata kao "Dejvidova banka". Dok je bio na čelu Chase od 1969. do 1981, Rokfeler je stvorio mrežu bliskih odnosa sa vladama i multinacionalnim kompanijama pa su neki analitičari tvrdili da banka ima sopstvenu spoljnu politiku.

Dejvidu su mnogi predsjednici nudli da bude ministar finansija, međutim sve ih je odbio.

Portparol porodice kaže da je Dejvid donirao gotovo dvije milijarde dolara

Banka Chase Manhatta povećala je svoju vrijednost sa 4,8 milijarde dolara 1946. kada joj se pridružio na 76,2 milijarda dolara kada se povukao u aprilu 1981. Danas je dio banke Dži Pi Morgan čejs

Prema podacima magazina Forbs, bogatstvo Rokfelera iznosi blizu tri i po milijarde dolara.

Dejvis je iza sebe ostavio šestoro djece, ali pitanje je ko će naslijediti njegovo bogatstvo, s obzirom da su se nedavno u američkim medijima pojavile informacije da će on veliki dio svog bogatstva ostaviti univerzitetu Harvard.

Mediji sada spekulišu da Harvard dobiti najmanje 100 miliona dolara, dok će ostatak biti podijeljen u manje donacije, i raspoređen u porodične fondove, najvjerovatnije za svakog od njegovo šestoro djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana