Otava: Pucnjava u parlamentu

B92, RTS, Tanjug
Otava: Pucnjava u parlamentu

Otava - Naoružana osoba ubila je u Otavi vojnika koji je držao počasnu stražu pored spomenika u kanadskoj prestonici. Policija ublila napadača, sumnja da ih ima još.

Nepoznati napadač ispalio je najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gdje su se takođe začuli pucnji, nakon čega je zgradu opkolila policija i zabranila izlazak svima koji su se zatekli unutra, prenijeli su kanadski mediji.

Vojnik je u međuvremenu preminuo od zadobijenih povreda, a napadača su ubile policijske snage koje su ga gonile po zgradi parlamenta, pri čemu je ispaljeno 30-ak hitaca i povređen jedan član obezbjeđenja parlamenta, dok je najmanje tri osobe prebačeno u bolnicu.

Pucnji su se čuli i u tržnom centru blizu parlamenta.

Kanadska policija je saopštila da ne može da potvrdi da je isti napadač pucao na vojnika kod spomenika i upao u parlament.

Policija je, takođe, priznala da ju je ovaj incident "iznenadio", prenosi Rojters.

Kanadski premijer Harper je bio na sastanku sa poslanicima iz svoje Konzervativne stranke u zgradi parlamenta kada je naoružani muškarac upao u zgradu i dotrčao do samih vrata te prostorije, rekao je ministar finansija Toni Klement.

"Premijer se obraćao kokusu, a onda se začuo snažan prasak praćen nizom pucnjeva. Svi smo bili prestrašeni. Sve se dešavalo baš ispred vrata našeg kokusa", rekao je on.

Policija je nakon toga opkolila zgradu parlamenta i zabranila izlazak svima koji su se nalazili unutra.

Agencije su u međuvremenu javile da policija "aktivno traga za jednim ili više osumnjičenih napadača" na kanadski parlament i da je više naoružanih osoba učestovalo u pucnjavi u Otavi te da je potraga u toku.

Policija je saopštila da traga za trojicom osumnjičenih i da je jedan "vjerovatno" na krovu parlamenta, navodi AFP.

Bolnica u Otavi saopštila je da je primila tri povređene osobe, od kojih su dvije u stabilnom stanju, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na izveštaj televizije CBC, da je kanadska vojska zatvorila za javnost svoje baze širom zemlje nakon današnje pucnjave.

AFP prenosi riječi zvaničnika američke odbrane da su američke i kanadske vazduhoplovne vojne snage u najvišem stepenu pripravnosti poslije pucnjave.

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pri tom i poginuo. To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, uslijed "opšteg porasta međusobne komunikacije" među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbjednost Žan-Kristof De Le Ru.

"Povećanje nivoa opasnosti nije posljedica neke konkretne pretnje", rekao je portparol, a prenio Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obavještajna služba "uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima namjeru ili sposobnost da počini akt terorizma", rekao je De Le Ru.

Sjedinjene Američke Države ponudile su pomoć Kanadi poslije pucnjave koja se danas dogodila u zgradi kanadskog parlamenta u Otavi, saopštila je Bijela kuća.

Američki predsjednik Barak Obama i kanadski premijer Stiven Harper razgovarali su telefonom o današnjem incidentu, izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest, a prenosi Rojters.

Obama je u razgovoru sa Harperom poručio da su misli i molitve Amerikanaca uz kanadski narod i ukazao na snažne američko-kanadske odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana