Отава: Пуцњава у парламенту

Б92, РТС, Танјуг
Отава: Пуцњава у парламенту

Отава - Наоружана особа убила је у Отави војника који је држао почасну стражу поред споменика у канадској престоници. Полиција ублила нападача, сумња да их има још.

Непознати нападач испалио је најмање један хитац из ватреног оружја у војника који је чувао стражу испред споменика жртвама рата у центру Отаве, а потом је ушао у комплекс канадског парламента, гдје су се такође зачули пуцњи, након чега је зграду опколила полиција и забранила излазак свима који су се затекли унутра, пренијели су канадски медији.

Војник је у међувремену преминуо од задобијених повреда, а нападача су убиле полицијске снаге које су га гониле по згради парламента, при чему је испаљено 30-ак хитаца и повређен један члан обезбјеђења парламента, док је најмање три особе пребачено у болницу.

Пуцњи су се чули и у тржном центру близу парламента.

Канадска полиција је саопштила да не може да потврди да је исти нападач пуцао на војника код споменика и упао у парламент.

Полиција је, такође, признала да ју је овај инцидент "изненадио", преноси Ројтерс.

Канадски премијер Харпер је био на састанку са посланицима из своје Конзервативне странке у згради парламента када је наоружани мушкарац упао у зграду и дотрчао до самих врата те просторије, рекао је министар финансија Тони Клемент.

"Премијер се обраћао кокусу, а онда се зачуо снажан прасак праћен низом пуцњева. Сви смо били престрашени. Све се дешавало баш испред врата нашег кокуса", рекао је он.

Полиција је након тога опколила зграду парламента и забранила излазак свима који су се налазили унутра.

Агенције су у међувремену јавиле да полиција "активно трага за једним или више осумњичених нападача" на канадски парламент и да је више наоружаних особа учестовало у пуцњави у Отави те да је потрага у току.

Полиција је саопштила да трага за тројицом осумњичених и да је један "вјероватно" на крову парламента, наводи АФП.

Болница у Отави саопштила је да је примила три повређене особе, од којих су двије у стабилном стању, преноси Ројтерс.

Британска агенција наводи, позивајући се на извештај телевизије CBC, да је канадска војска затворила за јавност своје базе широм земље након данашње пуцњаве.

АФП преноси ријечи званичника америчке одбране да су америчке и канадске ваздухопловне војне снаге у највишем степену приправности послије пуцњаве.

До данашње пуцњаве је дошло само два дана након што је два канадска војника у Квебеку прегазио мушкарац наклоњен џихадистима, а један војник је при том и погинуо. То је био први такав инцидент у Канади откако се та држава прикључила борби против екстремиста Исламске државе у Ираку.

Канадска влада је раније данас повећала ниво опасности од тероризма са средње на високу, услијед "општег пораста међусобне комуникације" међу припадницима радикалних група као што су Исламска држава и Ал Каида, саопштио је портпарол канадског министра за јавну безбједност Жан-Кристоф Де Ле Ру.

"Повећање нивоа опасности није посљедица неке конкретне претње", рекао је портпарол, а пренио Ројтерс.

Нови ниво опасности од тероризма значи да је канадска обавјештајна служба "уочила да појединац или група унутар или ван Канаде има намјеру или способност да почини акт тероризма", рекао је Де Ле Ру.

Сједињене Америчке Државе понудиле су помоћ Канади послије пуцњаве која се данас догодила у згради канадског парламента у Отави, саопштила је Бијела кућа.

Амерички предсједник Барак Обама и канадски премијер Стивен Харпер разговарали су телефоном о данашњем инциденту, изјавио је портпарол Бијеле куће Џош Ернест, а преноси Ројтерс.

Обама је у разговору са Харпером поручио да су мисли и молитве Американаца уз канадски народ и указао на снажне америчко-канадске односе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана