Otac marinca Bijeloj kući: Ne krijte se iza smrti mog sina

Agencije
Otac marinca Bijeloj kući: Ne krijte se iza smrti mog sina

Vašington - Bil Ovens, otac američkog vojnika koji je poginuo u Jemenu tek nekoliko dana nakon što je Donald Tramp preuzeo vlast, kritikovao je Bijelu kuću.

On je pozvao nadležne institucije da istraže smrt njegovog sina.

Vilijam Rajan Ovens ubijen je u američkoj vojnoj akciji 29. januara u Jemenu.

Član elitnog tima Foka "Tima 6" prvi je američki vojnik koji je smrtno stradao otkako je Donald Tramp preuzeo vlast 20. januara.

Ubijen je u akciji protiv Al Kaide na jugu Jemena.

Rajan Ovens je bio 36-godišnji otac troje djece.

Otac ubijenog marinca za "Majami herald" rekao je kako je tijelo njegovog sina stiglo u vojnu vazdušnu bazu Dover van Vašingtona te da je obavješten kako dolazi i predsjednik Tramp da njemu i njegovoj supruzi izrazi saučešće. Ali Ovens je vojnom kapelanu rekao da ga ne želi vidjeti i sjedio je u odvojenoj sobi dok se Tramp sastao s drugim članovima porodice.

"Rekao sam im da ne želim da pravim scene, ali da mi moja savijest ne dozvoljava da s njim razgovaram", ispričao je Ovens i dodao kako je bio jako uznemiren zbog načina na koji je Tramp tokom svoje kampanje tretirao porodicu poginulog muslimanskog vojnika Humajuna Kana.

I sam veteran, Bil Ovens je postavio mnoga pitanja o akciji u kojoj je poginuo njegov sin.

"Zašto smo baš u tom trenutku morali ići u tu glupu misiju kada je jedva prošlo nedjelju dana otkako je preuzeo vlast?", pita se Ovens.

Trampova administracija je, upitana za komentar, odgovorila CNN - pohvalili su Ovensovog sina za njegovu službu i odbranu nacije.

"On je američki junak koji je dao najveću žrtvu u službi svoje zemlje", napisao je u izjavi portparol Bijele kuće Majkl Šort.

"Misija u kojoj je učestvovao je dala vrijedna saznanja u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma. SAD su danas sigurnije zahvaljujući njegovoj hrabrosti i godinama vjerne službe u uniformi. Zauvijek ćemo mu biti dužni", naveo je on.

Akcija u Jemenu, za koju Bijela kuća tvrdi da joj je bila namjera prikupljanje informacija, odmah je stavljena pod istragu zbog smrti prvog američkog marinca pod predsjedništvom Donalda Trampa.

Ovens je poginuo, još je nekoliko marinaca ranjeno, a ubijeno je i tridesetak civila, uključujući i osmogodišnju kći pokojnog vođe Al Kaide Anvara al-Avlakija, američkog državljanina koji je ubijen u napadu dronom 2011. godine.

Bijela je kuća objavila kako je akcija bila uspješna. No neki, uključujući i senatora Džona Makejna, nisu saglasni s njihovom ocenom.

"Nijednu operaciju koja završi gubitkom američkog života ne bih nazvao uspješnom", kazao je on.

Ali Bijela kuća se "nakostrešila" na sve kritike uz tvrdnje da komentari obeščašćuju život Ovensa.

"Ne skrivajte se iza smrti mog sina kako biste sprečili istragu", poručio im je Ovensov otac.

"Ja želim istragu. Vlada mom sinu duguje istragu", dodao je on.

CNN piše kako se o toj akciji vode čak tri vojne istrage - o smrti civila, padu letjelice i o Ovensovoj smrti. Očekuje se da će te istrage potrajati nekoliko mjeseci, nakon čega će verzija o saznanjima biti dostupna javnosti prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Službenik Bijele kuće koji je razgovarao sa novinarima CNN-a rekao je kako je ta misija temeljno provjeravana te da je planiranje počelo mjesecima prije, još za vrijeme Obamine administracije.

"Uvijek postoji rizik, u svakoj vojnoj akciji". Dodao je kako je zapovjednik operacije donio odluku da nastave s misijom iako je znao da je tim izgubio "element iznenađenja", dijelom i zbog napada bespilotnim letjelicama na militante Al Kaide.

Iako su se Bil Ovens i njegova supruga odbili susresti s Trampom početkom februara, predsjednik i njegova ćerka Ivanka sastali su se s drugim članovima porodice poginulog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana