Отац маринца Бијелој кући: Не кријте се иза смрти мог сина

Агенције
Отац маринца Бијелој кући: Не кријте се иза смрти мог сина

Вашингтон - Бил Овенс, отац америчког војника који је погинуо у Јемену тек неколико дана након што је Доналд Трамп преузео власт, критиковао је Бијелу кућу.

Он је позвао надлежне институције да истраже смрт његовог сина.

Вилијам Рајан Овенс убијен је у америчкој војној акцији 29. јануара у Јемену.

Члан елитног тима Фока "Тима 6" први је амерички војник који је смртно страдао откако је Доналд Трамп преузео власт 20. јануара.

Убијен је у акцији против Ал Каиде на југу Јемена.

Рајан Овенс је био 36-годишњи отац троје дјеце.

Отац убијеног маринца за "Мајами хералд" рекао је како је тијело његовог сина стигло у војну ваздушну базу Довер ван Вашингтона те да је обавјештен како долази и предсједник Трамп да њему и његовој супрузи изрази саучешће. Али Овенс је војном капелану рекао да га не жели видјети и сједио је у одвојеној соби док се Трамп састао с другим члановима породице.

"Рекао сам им да не желим да правим сцене, али да ми моја савијест не дозвољава да с њим разговарам", испричао је Овенс и додао како је био јако узнемирен због начина на који је Трамп током своје кампање третирао породицу погинулог муслиманског војника Хумајуна Кана.

И сам ветеран, Бил Овенс је поставио многа питања о акцији у којој је погинуо његов син.

"Зашто смо баш у том тренутку морали ићи у ту глупу мисију када је једва прошло недјељу дана откако је преузео власт?", пита се Овенс.

Трампова администрација је, упитана за коментар, одговорила ЦНН - похвалили су Овенсовог сина за његову службу и одбрану нације.

"Он је амерички јунак који је дао највећу жртву у служби своје земље", написао је у изјави портпарол Бијеле куће Мајкл Шорт.

"Мисија у којој је учествовао је дала вриједна сазнања у борби против радикалног исламског тероризма. САД су данас сигурније захваљујући његовој храбрости и годинама вјерне службе у униформи. Заувијек ћемо му бити дужни", навео је он.

Акција у Јемену, за коју Бијела кућа тврди да јој је била намјера прикупљање информација, одмах је стављена под истрагу због смрти првог америчког маринца под предсједништвом Доналда Трампа.

Овенс је погинуо, још је неколико маринаца рањено, а убијено је и тридесетак цивила, укључујући и осмогодишњу кћи покојног вође Ал Каиде Анвара ал-Авлакија, америчког држављанина који је убијен у нападу дроном 2011. године.

Бијела је кућа објавила како је акција била успјешна. Но неки, укључујући и сенатора Џона Макејна, нису сагласни с њиховом оценом.

"Ниједну операцију која заврши губитком америчког живота не бих назвао успјешном", казао је он.

Али Бијела кућа се "накострешила" на све критике уз тврдње да коментари обешчашћују живот Овенса.

"Не скривајте се иза смрти мог сина како бисте спречили истрагу", поручио им је Овенсов отац.

"Ја желим истрагу. Влада мом сину дугује истрагу", додао је он.

ЦНН пише како се о тој акцији воде чак три војне истраге - о смрти цивила, паду летјелице и о Овенсовој смрти. Очекује се да ће те истраге потрајати неколико мјесеци, након чега ће верзија о сазнањима бити доступна јавности према Закону о праву на приступ информацијама.

Службеник Бијеле куће који је разговарао са новинарима ЦНН-а рекао је како је та мисија темељно провјеравана те да је планирање почело мјесецима прије, још за вријеме Обамине администрације.

"Увијек постоји ризик, у свакој војној акцији". Додао је како је заповједник операције донио одлуку да наставе с мисијом иако је знао да је тим изгубио "елемент изненађења", дијелом и због напада беспилотним летјелицама на милитанте Ал Каиде.

Иако су се Бил Овенс и његова супруга одбили сусрести с Трампом почетком фебруара, предсједник и његова ћерка Иванка састали су се с другим члановима породице погинулог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана