Oslobođeno 85 odsto teritorije od islamista

Srna
Oslobođeno 85 odsto teritorije od islamista

Latakija - Snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada oslobodile su oko 85 odsto teritorije u Siriji koja je bila pod kontrolom militanata "Islamske države", saopšteno je iz ruske vojske.

General-pukovnik Aleksandar Lapinje rekao je na konferenciji za novinare u avio-bazi Hmejmim u Latakiji da sirijska Vlada mora od ekstremista da oslobodi preostalih 15 odsto teritorije, što je otprilike 27.000 kilometara kvadratnih, prenosi AP.


Rusija pruža vazdušnu podršku sirijskim snagama od 2015. godine, čime je promijenila odnos snaga u borbi vojske sa saveznicima protiv boraca sirijske opozicije i militanata "Islamske države".

Sirijska vojska je, uz pomoć snaga koje podržava Iran, uspjela da protjera islamiste iz centralnog dijela pokrajine Homs, u blizini granice sa Libanom, a trenutno se bori protiv militanata "Islamske države" u pokrajini Deir ez Zor.

Snage sirijskog predsjednika su u aprilu 2016. godine uz podršku ruskog vazduhoplovstva zabilježile veliku pobjedu nad militantima "Islamske države", zauzevši grad Palmira. Militanti su izvršili kontraofanzivu, ali su konačno protjerani iz grada u martu 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana