Ослобођено 85 одсто територије од исламиста

Срна
Ослобођено 85 одсто територије од исламиста

Латакија - Снаге које се боре на страни сиријског предсједника Башара ел Асада ослободиле су око 85 одсто територије у Сирији која је била под контролом милитаната "Исламске државе", саопштено је из руске војске.

Генерал-пуковник Александар Лапиње рекао је на конференцији за новинаре у авио-бази Хмејмим у Латакији да сиријска Влада мора од екстремиста да ослободи преосталих 15 одсто територије, што је отприлике 27.000 километара квадратних, преноси АП.


Русија пружа ваздушну подршку сиријским снагама од 2015. године, чиме је промијенила однос снага у борби војске са савезницима против бораца сиријске опозиције и милитаната "Исламске државе".

Сиријска војска је, уз помоћ снага које подржава Иран, успјела да протјера исламисте из централног дијела покрајине Хомс, у близини границе са Либаном, а тренутно се бори против милитаната "Исламске државе" у покрајини Деир ез Зор.

Снаге сиријског предсједника су у априлу 2016. године уз подршку руског ваздухопловства забиљежиле велику побједу над милитантима "Исламске државе", заузевши град Палмира. Милитанти су извршили контраофанзиву, али су коначно протјерани из града у марту 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана