Ослабљен један од четири мафијашка клана

Глас Српске
Ослабљен један од четири мафијашка клана

РИМ - Италијанска полиција ухапсила је једног од вођа мафије Ђузепеа дел Aквилу, у Варкатуру у близини Напуља и тиме окончала његово деветогодишње бјежање, јавио је Танјуг.

Дел Aквила се налазио на листи најопаснијих италијанских бјегунаца и сматра се најутицајнијим човјеком Каморе, који је помогао да се створи савез између различитих ривалских кланова мафије.

Дел Aквила се тражи због изнуде, крађе и прања новца, а оптужен је и да је вођа моћног клана Маљардо, наводи полиција.

Камора је углавном активна око Напуља, на југу Италије. Та организација има међународну мрежу која зарађује на милијарде евра и која је посебно моћна у трговини дрогом и намјештању јавних тендера.

Поред Каморе, у Италији дјелују још три велике мафијашке мреже: сицилијанска Коза ностра, Сакра корона унита из покрајине Aпулија на југоистоку земље и најјача, калабријска Ндрангета.

Сицилијанска Коза ностра, која је била дуго најмоћнија у Италији, настала је средином 19. вијека на Сицилији. Касније се проширила на источну обалу СAД када је крајем 19. вијека велики број Сицилијанаца емигрирао у СAД.

Чланови Коза ностре су се у СAД углавном бавили једним поштеним послом и другим незаконитом "иза вела" тог легитимног. Њихов успон почео је у доба прохибиције, односно забране точења или уопште коришћења алкохола у читавој СAД.

Калабријски мафијашки клан Ндрангета преузео је водећи утицај у Италији од Коза ностре, прије свега захваљујући превласти коју има на европском тржишту кокаина.

Чланови тог мафијашког клана који дјелују на југозападу Италије контролишу трговину дрогом на подручју цијеле Европе, укључујући трговину кокаином из Јужне Aмерике.

Сакра корона унита из покрајине Aпулија на југоистоку земље четврта је најзначајнија мафијашка мрежа, која је настала током 70-их година и углавном се бави трговином људима и дрогом, а повезана је и са руском и албанском мафијом и колумбијским нарко-картелима.

Жене мафијаша

Иако се, када се каже мафија, углавном мисли на мушкарце који се бави нелегалним радњама, током једне акције хапшења на југу Италије италијанска полиција ухапсила је и осам жена које су заузимале висока мјеста у мафији. Ухапшене жене су, према сазнањима полиције, исплаћивале плате свим учесницима у мафијашким пословима и старале се да све наредбе већих мафијашких "босова" буду извршене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана