Орбан: Уколико Меркел оде у Европи ће настати политички вакум

Срна
Орбан: Уколико Меркел оде у Европи ће настати политички вакум

Будимпешта - Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да ће повјеровати у најављени одлазак њемачке канцелаке Ангеле Меркел само када то “види својим очима”.

Према његовим ријечима, у случају да Меркелова заиста оде, у Европи ће настати политички вакуум.

“Европи је неопходан јак немачки канцелар, с јасним, смелим идејама”, изјавио је Орбан у интервјуу за данашњи “БИлд”.

Он је такође рекао више не постоји осовина Њемачка-Француска која је деценијама била окосница Европске уније.

“Француска, Њемачка, Вишеградска група. Тако изгледа нова геометрија Европе”, рекао је Орбан, преноси МТИ.

Према његовим ријечима, чланице Вишеградске групе имају јак политички, економски и емоционални савез.

“Једног дана, Њемачка ће такође увидјети да припада овој групацији. То ће промијенити политику у Европи”, рекао је Орбан.

Он није жлио да коментарише политичку кризу у Аустрији, рекавши да Мађарска не жели да се мијеша у унутрашњу политику те земље.

Међутим, истакао је да је бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Крисијан Штрахе изнео “неприхватјиве” оцјене на видео снимку који је довео до његове оставке и да је на тај начин прокоцкао повјерење народа.

Орбан се недавно састао с предсједником САД Доналдом Трампом и нагласио да се њихове администрација суочавај с неправдом, јер им се не признају успјеси.

“Иако су размјере другачије, САД и Мађарска дијеле сличне особине. Економија САД се развија боље него икад, постоји јак консензус по питању миграција, а обје државе настоје да се према Израелу односи фер”, рекао је Орбан.

Коментаришући свој однос према милијардеру Џорџу Соросу, Орбан каже да се ту не ради о антисемитизму, већ о борби с “казино капитализмом”, невладиним организацијама, нетранспарентним финансијама и политичким интересима.

“У Мађарској постоји нулта толеранција за антисемитизам. Јеврејска заједница у Мађарској је вјероватно најбезбеднија у Европи”, рекао је Орбан.

Мађарски премијер истиче да жели да конзервативна Европска народна партија (ЕПП) , из које је његов Фидес суспендован, побједи на европским изборима.

“Желим да ЕПП побједи на изборима за Европски парламент, али ће након тога бити разговора о томе у коме ће правцу да иде”, рекао је мађарски премијер.

Рекао је да кандидат ЕПП-а за предсједника Европске комисије Манфред Вебер не заслужује мађарске гласове, али је одбио да каже кога ће подржати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана