Oland obećao uništenje IS-a

Agencije
Oland obećao uništenje IS-a

Pariz - Nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima na Pariz održana je u petak, a francuski predsjednik Fransoa Oland dao je "svečano obećanje" da će uništiti Islamsku državu (IS), koja je organizovala krvavi pir u prestonici.

Oland je, obraćajući se okupljenima ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu djelovali u ime bolesnih motiva iznevjerivši svog boga, nazvavši ih "armijom fanatika".

Uz čitanje imena svih 130 žrtava napada Francuska je odala poštu ubijenima prije dvije sedmice, od kada je Pariz zavijen u crno i prožet strahom.

Na službi u Parizu okupilo se oko 1.000 ljudi, među kojima i oni koji su preživjeli napade i porodice žrtava. Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da učestvuju u službi u velikom kompleksu u kojem se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica. Članovi porodice jedne žrtve kažu da su odbili da prisustvuju službi, jer nije dovoljno učinjeno da bi se nacija zaštitila nakon prvobitnih terorističkih napada u Francuskoj početkom godine.

- Odgovorićemo na napade pjevanjem više pjesama i odlascima na koncerte i stadione - rekao je Oland tokom obraćanja.

On je zamolio građane širom zemlje da tom prilikom ukrase svoje domove plavo-bijelo-crvenom zastavom.

U nizu terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350. Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona "Stad de Frans" u pariskoj četvrti Sen Deni. U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve. Među njima je i osumnjičeni za organizaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijen u policijskoj raciji u Sen Deniju. Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam, još su u bjekstvu, a potjera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.

Uključiti i Asada

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus prvi put je izjavio da bi mogao razmotriti učešće državne vojske Sirije u borbi protiv Islamske države

- U borbi protiv IS-a potrebne su dvije mjere: bombardovanje i kopnene trupe koje ne mogu biti naše, već to moraju biti snage (opozicione) Slobodne sirijske armije, sunitske arapske snage, pa i snage Bašara al Asada, zašto da ne - rekao je Fabijus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana