“Ofšorliks” razotkriva sve o utajivačima poreza

Agencije
“Ofšorliks” razotkriva sve o utajivačima poreza

London - Međunarodna novinarska mreža prikupila je 2,5 miliona dokumenata sa podacima o više od 120.000 “of-šor” kompanija i fondova te 130.000 osoba, i razotkrila tajne dogovore između političara i drugih svjetskih finansijskih moćnika koji su ogromne svote pohranili na tajne račune u “poreskim oazama” poput Djevičanskih ostrva i drugih sličnih lokacija, a istovremeno godinama izbjegavaju plaćanje poreza u matičnim državama, prenose agencije.

Nakon Vikiliksa, svijet potresa “Ofšorliks”.

Akcijom razotkrivanja onih koji su milionske svote sakrili na tajne račune u poreskim oazama obuhvaćeno je 170 zemalja.

Podaci koje je prikupilo 86 novinara iz 46 zemalja odnose se na razdoblje od posljednjih 30-ak godina, a na šarolikoj listi “utajivača poreza”, koja sadrži od američkih ljekara i zubara, preko grčkih privrednika i ruskih tajkuna, pa sve do međunarodnih trgovaca oružjem i pripadnika mafije, nalaze se i mnoga zvučna imena iz svijeta politike i šoubiznisa pa će u narednim danima biti zanimljivo pratiti najavljene objave novih informacija.

Član Konzorcija je i slovenački slobodni novinar Blaž Zgaga.

- Ima mnogo imena iz regiona, BiH, Hrvatske, Srbije. Građani iz svih zemalja u regiji imaju tamo otvorene neke kompanije. Ali više ćemo moći reći kada završimo istraživanje - rekao je Zgaga.

Zvučna imena na tajnim računima

Curenje podataka bez presedana uključuje imena 130 hiljada soba koje su prebacile svoj novac na “of-šor” destinacije, uključujući porodicu predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i blagajnika kampanje francuskog predsjednika Fransoa Olanda.

Na ime kćerki azerbejdžanskog predsjednika, Arzu i Lejle, 2008. registrovane su kompanije na BDO.

Firme su kao direktora navele Hasana Gozala, bogatog biznismena čijoj kompaniji su dodijeljeni veliki ugovori u Azerbejdžanu.

“Of-šor” kompanije koje se povezuju sa Alijevim i njegovom porodicom su: “Arbor investments”, “Labeleka holdings”, “Harvard menadžment” i “Rozamund internešnal”.

Navodi se i slučaj supruge Igora Šuvalova, biznismena bliskog predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji je prvi zamjenik premijera od 2008.

Olga Šuvalova je navodno osnovala nekoliko “of-šor” kompanija.

Bogati biznismen Bidzina Ivanišvili, koji je postao premijer Gruzije 2012, zaveden je od 2006. do 2009. kao direktor kompanije “Bošerston oversajz korp”, kojom se upravlja preko jednog agenta iz Paname, koja je i dalje aktivna.

Sa Tajlanda se pominje Naline Tavesin, koja je trenutno predstavnik te države za međunarodnu trgovinu.

Bila je ministarka u vladi Jingluk Šinavatre prije nego što je podnijela ostavku prošle godine.

Suprug kanadske senatorke Pane Merčant registrovao je “of-šor” trust, uplativši depozit od 800 hiljada dolara.

Naredio je da se pismena komunikacija „svede na minimum”.

Marija Imelda Markos Manotok, najstarija kćerka pokojnog predsjednika Filipina, Ferdinanda Markosa, koja je guvernerka jedne provincije, 2005. je na BDO registrovana kao „investicioni savjetnik” i korisnik “Sinda trasta”, koji je osnovao njen saradnik, singapurski biznismen Mark Čua.

Najbogatija španska kolekcionarka umjetničkih djela, baronica Karmen Tisen-Bornemica, bivša misica i udovica industrijalca milijardera, koristi “of-šor” firme za kupovinu slika.

Među skoro četiri hiljade američkih imena, nalazi se Deniz Rič, bivša supruga ozloglašenog trgovca naftom Marka Riča, optuženog za utaju poreza i reketiranje, koga je pomilovao predsjednik Bil Klinton.

Objelodanjivanje podataka tek predstoji

Petnaestomjesečno istraživanje je pokazalo da, pored legalnih transakcija, tajnost i slaba kontrola koju nudi “of-šor” svijet, omogućava procvat prevara, utaje poreza i političke korupcije. Dobro plaćene knjigovođe, posrednici i drugi operativci pomažu “of-šor” klijentima da sakriju identitet i poslovne interese.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara ICIJ saopštio je kako su im u analizi podataka pomagali kolege novinari “Gardijana” i Bi-Bi-Si-ja u Velikoj Britaniji, “Monda” u Francuskoj, “Zidojče cajtunga” u Njemačkoj, “Vašington Posta” u SAD, još 31 medijski partner širom svijeta.

- Nikad nisam vidio ovako nešto. Ovaj tajni svijet napokon je otkriven - rekao je Artur Kokfild, profesor prava i poreskii stručnjak sa Univerziteta u Kanadi, u razgovoru za Ci-Bi-Ci. Naveo je i da ga ovi dokumenti podsjećaju na scenu iz klasika “Čarobnjak iz Oza” - kad se povlači zastor i svi vide da je čarobnjak zapravo tajni mehanizam.

“Njujork Tajms” piše kako se među zemljama na koje se odnose prikupljeni podaci nalaze, između ostalog, Argentina, Jermenija, Australija, Azerbejdžan, Belgija, Brazil, Bugarska, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Indija, Irska, Italija, Japan, Latvija, Malezija, Meksiko, Moldavija, Holandija, Novi Zeland, Nigerija, Norveška, Pakistan, Paragvaj, Filipini, Rumunija, Rusija, Srbija, Singapur, Južnoafrička Republika, Španija, Šri Lanka, Švedska, Švajcarska, Tajland, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Venezuela.

Više podataka i imena biće objavljivano u narednim danima, a među vlasnicima tajnih računa mnogi su javne ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana