Oдзвонило усташовању - Беч покривају специјалци

Срна
Oдзвонило усташовању - Беч покривају специјалци

Беч - Бечка полиција извешће на улице бројне снаге због вечерашње утакмице Мундијала Хрватска-Енглеска, а посебна пажња биће посвећена насељу Отакринг, у којем је након побједе Хрвата над Русима у четвртфиналу Свјетског првенства било много усташких испада и узвикивања нацистичких слогана.

Ових дана, међу полицајцима је спроведена брза едукација у вези са усташким симболима тако да њихово истицање не би прошло непримијећено, као што је био случај након утакмице са Русијом.

У бечкој полицији упозоравају да ће опоменути оне који буду истицали усташке симболе, те да ће сваки неред бити строго кажњаван.

Медији подсјећају да оваквих проблема није било од Европског првенства 2008. године, када су хрватски навијачи правили инциденте.

Међу полицијским снагама које долазе у бечко насеље Отакринг биће и специјалне снаге полиције, као и полицијски пси.

На фотографијама и снимцима славља након утакмице са Русијом на Мундијалу могли су се видјети хрватски навијачи који нацистички салутирају, те заставе на којима се види усташко “У” и шаховница са првим бијелим пољем, која је била симбол усташке Независне Државе Хрватске.

Новинари су посјетили и паб испред којег су се могли видјети и чути нацистички поздрави и на којем је била истакнута усташка застава.

Гости кажу да би у Аустрији требало забранити усташке симболе, као што су забрањени фашистички, а шеф паба објашњава да је ту заставу у еуфорији након побједе над Русијом поставио неки гост.

Из паба упозоравају да ће забранити улазак свима који буду имали усташке симболе, преносе аустријски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана