Odzvonilo burkama u Austriji

Agencije
Odzvonilo burkama u Austriji

Beč - Zakon o zabrani pokrivanja lica u Austriji stupio je juče na snagu i od sada svako ko u javnosti nosi odjeću koja mu pokriva lice može biti kažnjen sa do 150 evra.

O zabrani, koja se u Austriji naziva i "zabranom burki", informišu flajeri koji su napravljeni na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Takođe su o stupanju zakona na snagu informisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska vjerska zajednica.
Ko bude nosio burku ili drugu odjeću koja pokriva lice, biće suočen sa novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osoba na zahtjev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini, biće uhapšena radi utvrđivanja identiteta, te kažnjena.

Alžirsko-francuski biznismen Rašid Nekaz najavio je da će, kao što čini i u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim vjerskim zakonima.
- Ako se prihvata sloboda vjere, mora se prihvatiti i vidljivost vjera - poručio je Nekaz.

Zanimljivo je da su austrijski biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Šenborn rekao je da se radi o prevelikom zahvatu u civilne slobode.

Austrijska policija najavila je da će u primjeni zakona biti posebno senzibilna.

Austrijska vlada je, iako u narodu nazvan "zabranom burki", zakon formulisala vjerski neutralnim, i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i tradicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za lica koja moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, ljekari i radnici na nekim poslovima.
Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc posebno se, na mjestu ministra za integraciju i spoljne poslove, zalagao za usvajanje ovog zakona.
- Ko u Austriji nosi nikab ili burku mora računati na posljedice - poručio je ranije Kurc. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana