Одзвонило буркама у Аустрији

Agencije
Одзвонило буркама у Аустрији

Беч - Закон о забрани покривања лица у Аустрији ступио је јуче на снагу и од сада свако ко у јавности носи одјећу која му покрива лице може бити кажњен са до 150 евра.

О забрани, која се у Аустрији назива и "забраном бурки", информишу флајери који су направљени на њемачком, енглеском, турском и арапском језику.

Такође су о ступању закона на снагу информисане амбасаде, међународне организације и исламска вјерска заједница.
Ко буде носио бурку или другу одјећу која покрива лице, биће суочен са новчаном казном.

Према закону, ако особа на захтјев полиције открије лице, неће бити изречена казна, али ако то не учини, биће ухапшена ради утврђивања идентитета, те кажњена.

Алжирско-француски бизнисмен Рашид Неказ најавио је да ће, као што чини и у другим земљама, преузети казне које буде изрекла аустријска полиција муслиманским женама због ношења гардеробе по исламским вјерским законима.
- Ако се прихвата слобода вјере, мора се прихватити и видљивост вјера - поручио је Неказ.

Занимљиво је да су аустријски бискупи критиковали нови закон, а кардинал Кристоф Шенборн рекао је да се ради о превеликом захвату у цивилне слободе.

Аустријска полиција најавила је да ће у примјени закона бити посебно сензибилна.

Аустријска влада је, иако у народу назван "забраном бурки", закон формулисала вјерски неутралним, и у њему је једини изузетак за покривање лица предвиђен из здравствених разлога, као и традиционалних манифестација, као што је карневал, односно и за лица која морају прекрити лице због посла, као што су кловнови, љекари и радници на неким пословима.
Лидер Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијан Курц посебно се, на мјесту министра за интеграцију и спољне послове, залагао за усвајање овог закона.
- Ко у Аустрији носи никаб или бурку мора рачунати на посљедице - поручио је раније Курц. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана