Oduzetu robu nemaju gdje da skladište

Milijana Latinović
Oduzetu robu nemaju gdje da skladište

Banjaluka - Roba čija se vrijednost mjeri desetinama hiljada maraka, a koju u kontrolama zbog raznih nepravilnosti oduzmu republički inspektori, propada i gubi kvalitet jer nemaju gdje da je skladište.

U Inspektoratu Republike Srpske ističu za “Glas Srpske” da su iz Robnih rezervi RS u stečaju obaviješteni da zaključno sa 31. januarom ove godine više ne obavljaju poslove skladištenja, čuvanja i raspolaganja robom oduzetom u postupcima inspekcijskog nadzora.

- Inspektori svakodnevno oduzimaju različite vrste robe koju zateknu u prometu bez dokaza o porijeklu, kao što su šumski drvni sortimenti, šljunak, odjeća, obuća, parfemi, nakit i slično, čija vrijednost nekada iznosi i desetine hiljada maraka. Zbog novonastale situacije u kojoj više ne možemo Robnim rezervama predati oduzetu robu, a nije riješeno pitanje na koji način će se postupati sa istom, inspektori su u praksi primorani da pronalaze prelazna rješenja - naveli su u Inspektoratu RS i podsjetili da je prije nekoliko dana tržišna inspekcija oduzela srebro bez dokaza o porijeklu, čija vrijednost se procjenjuje na više od 22.000 KM.

U Inspektoratu navode da u ovakvim situacijama inspektori nalažu onima kod kojih zateknu robu bez porijekla da je skladište u svojim prostorijama, naglašavajući da je zabranjeno stavljanje u promet, distribucija ili bilo kakva manipulacija tom robom.

- Uzimajući u obzir činjenicu da među oduzetom robom ima i proizvoda čiji kvalitet zavisi od načina skladištenja, događa se da upravo iz tog razloga roba kao što su šumski drvni sortimenti propada i gubi na kvalitetu, jer je izložena različitim vremenskim uslovima - upozoravaju iz Inspektorata RS.

Ističu da su u protekloj godini izradili prijedlog Uredbe o načinu skladištenja, čuvanja i raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora, ali da još nije usaglašen konačan stav o ovom pitanju.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS samo su kratko odgovorili da je u toku izrada navedenog propisa.

Zbog čega su u Robnim rezervama odlučili da više neće skladištiti oduzetu robu u petak nismo uspjeli saznati jer se stečajna upravnica Dosta Baraković nije javljala na naše telefonske pozive.

Zaplijenjeni trupci i šljunak 

U Inspektoratu RS navode da je za prva tri mjeseca ove godine republička šumarska inspekcija oduzela 269 kubnih metara šumskih drvnih sortimenata čija vrijednost se procjenjuje na 22.240 KM.

- Republički tržišni inspektori su oduzimali cigarete, a poljoprivredni inspektori duvan. Značajne količine robe oduzimaju i opštinski inspektori, te je primjera radi u proteklim danima tržišna inspekcija u Zvorniku oduzela dva kamiona šljunka bez porijekla - naveli su u Inspektoratu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana