Održana centralna svečanost obilježavanja 100 godina od završetka Velikog rata

Srna
Održana centralna svečanost obilježavanja 100 godina od završetka Velikog rata

Pariz - Centralna svečanost kojom je svijet obilježio 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata održana je ispred Trijumfalne kapije u Parizu u prisustvu više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica rata, ali i visokih predstavnika UN i evropskih institucija.

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je u obraćanju prisutnima da je iz Velikog rata izvučena pouka da ne može biti “jedan narod protiv drugih”, te da ta lekcija obavezuje da se misli o budućnosti i suštinskim stvarima.


On je naveo da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali.

“Pobjednici i pobijeđeni su dugo bili u istoj žalosti”, istakao je Makron.

On je upozorio da se danas javljaju “demoni iz prošlosti” spremni da ponovo siju haos i smrt, a da istorija ponekad prijeti da će nastaviti svojim tragičnim tokovima.

“Moramo afirmisati odgovornost da djeci prenesemo svijet o kojem su prethodne generacije sanjale”, poručio je Makron i naglasio da je mir vrhovna vrijednost jer se zna koja je cijena da se odbrani.

On je naveo da je u Prvom svjetskom ratu poginulo oko 10 miliona vojnika, milioni civila, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku.

Američki predsjednik Donald Tramp i ruski lider Vladimir Putin bili su među okupljenim državnicima tokom ceremonije kod Trijumfalne kapije u Parizu.

Ceremonija obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata počela je ispred Trijumfalne kapije čitanjem pisama vojnika koji su učestvovali u ratu.

Pisma koja su napisana prije sto godina čitalo je osam tinejdžera.

Među učesnicima na svečanosti su bili i predsjednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, a Srbiju je na ceremoniji predstavljao predsjednik Aleksandar Vučić.

Osim predstavnika zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, obilježavanju su prisustvovali i predstavnici poraženih zemalja, poput Njemačke koju je predstavljala kancelarka Angela Merkel.

U okviru obilježavanja godišnjice, najavljeno je prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma.

Forum se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu

saradnju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana