Održan Svetosavski bal u Beču

Tanjug
Održan Svetosavski bal u Beču

U Beču je u četvrtak održan tradicionalni Svetosavski bal, manifestacija koja je uvrštena u zvanični program balova u glavnom austrijskom gradu. Tradiciju je u 19. vijeku počeo srpski knez Miloš Obrenović, a 1996. godine obnovili su je Srpski kulturni centar i Zajednica srpskih klubova.

U bečkom hotelu "Parkhotel Šenbrun" održan je 21.Svetosavski bal u organizaciji Srpskog centra i Zajednice srpskih klubova u Beču.

Za balom vladalo je veliko intersovanje i gotovo u potpunosti je bio rasprodat, a, kao i uvijek bilo je gostiju ne samo iz Beča, već i drugih dijelova Austrije, ali i susjednih zemalja.

Srpski centar je povodom ovog bala objavio monografiju "20.godina Svetosavskog bala u Beču", koji je svojevrsna retrospektiva bečkih balova u novije doba.

Ove godine kroz balski program vodio je glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

U balskom programu učestvovala je plesna škola "Imerfol", koja već godinama otvara Svetosavski bal, kao i KUD "Branko Radičević" iz Beča sa gradskim igrama.

Tokom večeri prisutne su zabavljali Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar, i Dubravka Miletić.

Raznovrsan umjetnički program obogatio je Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević.

Prvi put je ansambl Ministarstva odbrane učestvovao na ovom balu u Beču, a kako je najavio organizator, predsjednik Srpskog centra Milorad Mateović, planirano je da se saradnja nastavi i iduće godine.

Premijerno na ovom balu je šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus nosio orden RS, koji mu je nedavno uručio predsjednik Srpske Milorad Dodik, a koji je izazvao pravu buru u Austriji.

"Na balovima nosim ordenje koje sam dobio. Obično nosim onaj koji mi se sviđa, a sada sam izabranio novi orden koji sam dobio od predsjednika Dodika. Ne razumijem što se oko tog ordena i moje posjete RS digla tolika bura u Austriji. Mi negujemo odnose sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, ali uvijek kada odemo na srpsku teritoriju neki nas napadaju. Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern dožvolio je da ga savjetuju veliki Bošnjaci. Pitam se gdje je tu neutralnost", naglasio je Gudenus.

Nakon izvođenja Svetosavske himne i tradicionalnog poziva "Neka bude bal", uz prve taktove valcera na podijumu su se našli i prvi plesni parovi.

Balska tombola imala je humanitarni karakter i dio sredstava će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije "Budi human" za malog Ognjena Jovanovića.

"Srpski centar" iz Beča je , prije 21 godina, ponovo oživio tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Izvor: Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana