Одржан Светосавски бал у Бечу

Танјуг
Одржан Светосавски бал у Бечу

У Бечу је у четвртак одржан традиционални Светосавски бал, манифестација која је уврштена у званични програм балова у главном аустријском граду. Традицију је у 19. вијеку почео српски кнез Милош Обреновић, а 1996. године обновили су је Српски културни центар и Заједница српских клубова.

У бечком хотелу "Паркхотел Шенбрун" одржан је 21.Светосавски бал у организацији Српског центра и Заједнице српских клубова у Бечу.

За балом владало је велико интерсовање и готово у потпуности је био распродат, а, као и увијек било је гостију не само из Беча, већ и других дијелова Аустрије, али и сусједних земаља.

Српски центар је поводом овог бала објавио монографију "20.година Светосавског бала у Бечу", који је својеврсна ретроспектива бечких балова у новије доба.

Ове године кроз балски програм водио је глумачки брачни пар Војин Ћетковић и Слобода Мићаловић-Ћетковић.

У балском програму учествовала је плесна школа "Имерфол", која већ годинама отвара Светосавски бал, као и КУД "Бранко Радичевић" из Беча са градским играма.

Током вечери присутне су забављали Неда Украден, Ранко Јовић, Јадранка Јовановић, Душан Свилар, и Дубравка Милетић.

Разноврсан умјетнички програм обогатио је Умјетнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", којим је дириговао Војкан Борисављевић.

Први пут је ансамбл Министарства одбране учествовао на овом балу у Бечу, а како је најавио организатор, предсједник Српског центра Милорад Матеовић, планирано је да се сарадња настави и идуће године.

Премијерно на овом балу је шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) Јохан Гуденус носио орден РС, који му је недавно уручио предсједник Српске Милорад Додик, а који је изазвао праву буру у Аустрији.

"На баловима носим ордење које сам добио. Обично носим онај који ми се свиђа, а сада сам изабранио нови орден који сам добио од предсједника Додика. Не разумијем што се око тог ордена и моје посјете РС дигла толика бура у Аустрији. Ми негујемо односе са свим земљама на Западном Балкану, али увијек када одемо на српску територију неки нас нападају. Лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Кристијан Керн дожволио је да га савјетују велики Бошњаци. Питам се гдје је ту неутралност", нагласио је Гуденус.

Након извођења Светосавске химне и традиционалног позива "Нека буде бал", уз прве тактове валцера на подијуму су се нашли и први плесни парови.

Балска томбола имала је хуманитарни карактер и дио средстава ће бити уплаћен на рачун хуманитарне организације "Буди хуман" за малог Огњена Јовановића.

"Српски центар" из Беча је , прије 21 година, поново оживио традицију српског бала у Бечу, која датира још од давне 1846. године, када је кнез Милош Обреновић дошао на идеју да организује манифестацију на којој би једном годишње окупљао све Србе који живе у Бечу.

Извор: Танјуг

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана