Odobrena sveobuhvatna poreska reforma u SAD

Agencije
Odobrena sveobuhvatna poreska reforma u SAD

Vašington - Američki Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, odobrio je večeras zakon o poreskim reformama, a kasnije večeras o tome će se izjasniti Senat.Američki predsjednik Donald Tramp mogao bi već sutra da potpiše zakon o najsveobuhvatnijoj poreskoj reformi u posljednjih 30 godina, ako ga odobre oba doma Kongresa.

Prijedlog zakona usvojen je sa 227 glasova „za“, dok 203 bilo „protiv“, među kojima demokrate i 12 republikanaca.


Poreske reforme uključuju smanjenje poreza za korporacije i bogate poreske obveznike, kao i privremena smanjena za neke pojedince i porodice. Takođe, novim mjerama ukida se dio „Ombamakera“ i dozvoljava bušenje nafte na Aljasci.

Domaćinstvima srednje klase biće u prosjeku smanjen porez za 900 dolara godišnje, dok će najbogatijem jednom procentu Amerikanaca to smanjene iznositi 51.000 dolara godišnje.

Republikanci smatraju da će novi paket mjera ojačati ekonomiju i privredni rast, a demokrate tvrde da će nove mjere samo da prodube jaz između bogatih i siromašnih Amerikanaca jer će nacionalni dug od 20 triliona dolara biti povećan u narednih 10 godina za 1,5 triliona.

Tramp je ranije rekao da će svi biti na dobitku ukoliko bude usvojen zakon o poreskim reformama./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana