Одлукoм Апелационог одјељења Суда БиХ о војној имовини угрожен сваки педаљ Српске

Горан Маунага
Одлукoм Апелационог одјељења Суда БиХ о војној имовини угрожен сваки педаљ Српске

Бањалука - Сваки педаљ РС угрожен је одлуком Апелационог вијећа Суда БиХ према којој Српска војне објекте у Хан Пијеску мора укњижити као својину БиХ, упозорио је члан Комисије за државну имовину Никола Ковачевић.

У РС постоји још неколико локација које имају статус перспективне војне имовине и претпоставка је да је овоседмична судска одлука шаблон по коме ће бити донесене идентичне одлуке и за преосталу имовину.

- Одлука практично значи да сада територија РС зависи од Правобранилаштва и Суда БиХ. Запрепашћен сам катастрофалним начином на који ради Суд БиХ, јер је донио одлуку којом је повријеђен територијални интегритет РС и направио правни ћорсокак. Онај ко не изврши судску одлуку чини кривично дјело, али ко изврши ту одлуку крши Устав РС. Поставља се озбиљно питање који закон ће се примјењивати рецимо на Мањачи и у Хан Пијеску - каже Ковачевић.

Истиче да нико не може једнострано рјешавати питање војне имовине, па ни Суд БиХ и да једино владе ентитета и Савјет министара БиХ могу споразумно регулисати питање књижења војне имовине у чему до сада нису успијевали.

- Одређивање локација перспективе војне имовине је политички чин. Перспективну војну имовину на приједлог Министарства одбране утврђује Предсједништво БиХ, а одлука Предсједништва је политички, а не правни акт - рекао је Ковачевић.

Суд БиХ наложио је крајем прошле године књижење објекта стационарно-комуникацијско чвориште "Велики Жеп" на БиХ, а Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове је уложила приговор који је осам мјесеци касније одбило Апелационо вијеће Суда БиХ. Вијеће је наложило РС да право својине укњижи на државу БиХ, а та одлука је већ прослијеђена Правобранилаштву БиХ и Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове. "Глас Српске" сазнаје да је приликом доношења одлуке Апелационо вијеће било изложено великом притиску да донесе управо ову спорну одлуку.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић каже да је та судска одлука још једно силовање права.

- Војна имовина, према Дејтонском споразуму, треба да припадне простору на којем се налази, а то је у овом случају РС. Све друго је неприхватљиво - рекао је Чубриловић.

Премијер РС Жељка Цвијановић изјавила је да се другостепеном пресудом Суда БиХ о књижењу имовине у Хан Пијеску на својину БиХ отима имовина Српске.

- Политички лидери раније су се договорили на који начин би требало приступити рјешавању статуса и књижења имовине. То је морало бити испоштовано, али је услиједио низ активности у сасвим другом правцу - каже Цвијановићева.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић поздравио је одлуку суда истичући да ће то допринијети убрзаном процесу активирања Акционог плана за чланство у НАТО-у.

- Министарство одбране припремило је за процес књижења 63 војне локације. У РС се налази шест локација перспективне војне имовине, а војни објекат у Хан Пијеску је први који ће бити укњижен на БиХ и који ће отворити врата БиХ ка чланству у НАТО - рекао је Звиздић.

Касарна у Хан Пијеску уз коју иду и 11.474 метра квадратна земљишта један је од највећих војних објеката у БиХ.

Из Правобранилаштва БиХ у петак нисмо добили одговоре на питања у вези са одлуком суда.

Изузетак

Никола Ковачевић наглашава да су једини изузетак од члана 2 Устава РС, по коме је територија РС недјељива и неотуђива, дипломатска и конзуларна представништва.

- Она по међународном праву припадају оној држави коју представљају - истакао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана