Одлази најсиромашнији предсједник на свијету

Б92
Одлази најсиромашнији предсједник на свијету

Монтевидео - Харизматички одлазећи предсједник Уругваја Хосе Мухика званично предаје дужност свом насљеднику, такође љевичару Табаре Васкесу.

И поред његове велике популарности због скромног начина живота и борбе против потрошачког друштва и социјалне неправде, 79-годишњи Мухика није могао према Уставу да се кандидује за други узастопни предсједнички мандат.

Без обзира на политичку припадност немогуће је не бити опчињен Хосеом - Пепеом Мухиком, кога још зову и предсједником сиромахом, пише дописник ББЦ-ја из Монтевидеа, преноси Б92.

Иако има идеалистичних, вриједних и поштених политичара широм свијета, ниједан од њих није ни близу одлазећем уругвајском предсједнику када је ријеч о томе да живи по својим принципима, додаје дописник ББЦ-ија.

И то, како каже, није само за представу. Мухикин стари аутомобил "буба" вјероватно је једно од најчувенијих возила на свијету, мада његова одлука да не живи у лускузној предсједничкој палати није јединствена и вјероватно ће и његов насљедник Табаре Васкез такође одлучити да настави да живи у свом дому.

Али када посјетите Пепеа у његовом минијатурном дому у предграђу Монтевидеа схватите да се он држи својих ријечи.

У интервјуу за BBC Мухика је запањен што се људи чуде његовом скромном начину живота.

"Ја само живим као већина мог народа, не као мањина. Живим нормалан живот и италијански, шпански лидери треба такође да живе као њихов народ, не треба да теже да копирају богату већину", рекао је Мухика, бивши љевичарски герилац, који је провео више година у затвору током десничарских режима седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека.

Мухика је током свог мандата спровео бројне важне социално-економске законе као што је легализација истополних бракова, легализација марихуане и давање права на абортус и напушта то мјесто са повољним рејтингом од 65 одсто, што га чини једним од најпопуларнијих предсједника свијета.

На хуманитарном плану његова влада је почела да прима сиријске избјеглице из грађанског рата, као прва латиноамеричка земља која је то учинила.

Мухика оставља државу са релативно здравом привредом и социјалном стабилношћу о којој само могу да сањају његови већи сусједи као што су Бразил и Аргентина.

Хозе Мухика и Табаре Васкез оба припадају генерацији љевичарских вођа који владају многим земљама у региону.

Љевичар Табаре Васкес (74), који ће га замијенити, био је и његов претходник, био је предсједник Уругваја од 2005. до 2010. године, као први љевичар на челу те државе. Васкес је био убједљив побједник предсједничких избора у новембру, са 56,6 одсто гласова. Он је прва особа у Уругвају да освоји два предсједничка мандата.

Мухика, који ће заузети мјесто у Сенату, поручио је да одласком са предсједничке дужности не значи да ће се понашати као пензионер.

"Немам намјеру да будем стари пензионер, да сједим у ћошку и пишем мемоаре, нема шансе", рекао је он новинару BBC-ија, који додаје да овај фасцинантни вођа остаје инспирација многима као подсјетник на то да бављење политиком треба да буде скромна и чашна професија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана